Perjalanan memberangsangkan

Last week kitorg pi Genting… cerita lama nih takde la lama sangat untuk aku kongsi dgn korang.. Cerita indah tentang genting highlands nih sebenarnye bermula dengan kisah penat lelah dan duka lara 4 orang bujang lapok yang tertinggal bas. Pakcik bas yang dikatakan sangat garang dikalangan wanita2 membuatkan kitorg tak jadi nak bakar bas genting aritu… haha.. sebenarnye kitorang yang lewat bangun..Pagi hening nan indah weekend lepas buatkan kitorg lena sesedap rasa.. Tapi jangan fikir negatif kat kitorg.. kelewatan kitrorg taklah seteruk mana.. lewat dalam 2 minit je kot.. tapi ape2pun, yang penting.. bas dah pun berlepas meninggalkan kitorg..

*Siapakah kitorg? Aku, Mawi, Shah & Acap..*

 

Even dah terlepas bas, kitorg still tak amik kisah pun.. bg kitorg, ketinggalan bas tak bermakna kami kehilangan semua bas.. ini yang mendorong kitorg bertatih untuk mengejar bas seterusnya.. tapi malang sekali.. dengan hanya mengejar bas memang tak mampu.. kepenatan yang kami dapat.. (mane ade sesi kejar mengejar bas pun).. kitorg berlepas ke stesen putra.. walaupun stesen tersebut terletak pada penghujung stesen.. namun ianya tak bermakna yang kami berada di penghujung jalan.. malah kami tekad mahu meneruskan perjalanan dengan menuruni tangga di stesen putra tersebut untuk mendapatkan tiket bas seterusnya ke Genting… Ops.. terlupa sesuatu.. semasa berada di dalam lrt, kami sempat menyiapkan cover album yang dijangka akan tersebar bulan depan.. cheewahh..

Setibanya kami kat bawah stesen putra tadi, kegirangan di hati semakin membuak2.. tetapi rasa ingin membuang lebih terasa lantas membuatkan aku pergi ke tanda seorang diri, alamak.. tandas penuh la pulak.. yang aku nampak just satu pintu terbukak.. tapi tandas yang tidak bertuan itu adalah tandas OKU.. tapi takpe.. aku cuba melakukan kerja2 dengan pantas dan aku berjaya.. bile keluar dari tandas, aku tengok manusia beramai2 membeli tiket bas ke genting.. giler betul.. die ingat kat genting sane besar macam tanah melayu ke.. mane muat ramai2 atas tuh.. nanti senget plak genting tuh..

Cubaan kedua untuk ke genting gagal.. walaupun begitu.. kitorg cuba bertanya abang2 teksi yang kerjanya membawa teksi.. harga memang tak ingat… mahal.. mule2 memang rasa macam taknak pegi je.. tapi tibe2 datang seorang pakcik ensem bermisai kepala botak2 sikit.. die bg harga less skit.. budak2 nih ape lagi.. dah dapat less skit.. sebat je.. (harga cuma kurang RM10 je)..Mase dalam kereta memang aku tak tido.. da orang manusia sebelah aku tido macam dah 2 tahun tak tido.. sampai kat atas, ku nampak awan berkepul2.

*************

Manusia memang selalu buat silap.. kitorg antara manusia yang buat silap.. tertinggal bas bukannye satu kesilapan, ianya satu ralat jadual waktu perjalanan kami.. tu je.. kesilapan yang sebenar2nya datang bile kitorg naik kereta pirate pe jadah ntah.. aku tak tau macamane kitorg boleh terbaris dalam perbarisan ke arah kereta pirate tersebut.. time nak masuk dalam keter kecik tu rasa macam gergasi naik keter hobbit.. Bile keter gerak masuk dalam umah tuh… memang heran skit.. apekah, tiada ketakutan pun.. gelap gelita je.. kadang2 nampak la susuk2 patung bile flash camera aku yang ade kat mawi bercahaya.. tuh je.. bile keluar.. semua membebel macam mak lampir…tapi takpe.. kitorg gagahi perjalanan.. memang tak ingat pun nak cari kawan2 lain.. haha..

Perjalanan jejakan berempat diteruskan sampai ternampak sejenis permainan aneh yang namenye lebih kurang spider pe jadah ntah… kitorg main mende tuh.. aku memang lemah semangat kalu main mende2 macam tuh.. tapi takpe.. nih kali terakhir.. lepas nih korang jangan ajak aku main mende2 macam tuh lg.. dah abis main mende tadi tuh.. kitorg tak tau nak pi mane.. si mawi tak abis2 ajak main mende yang pergerakannye laju2.. cube kalu main permainan yang geraknye slow.. macam ulat bulu ke.. bowling padang ke.. hadoii.. aku dah lemah semangat.. acap pun same macam aku gak.. shah pun nampak gayenye macam aku gak tapi die berani sikit..  namun, kaki tetap kugagahi untuk menapak ke stage yang seterusnya.. aku lebih rela jadi photographer korang dari dijadikan sebahagian dari permainan kelajuan tinggi ni..  Sedang asyik berjalan2 tibe acap nampak aizal..

Bersambung di kemudian hari…

Zulhatfi

10 Comments

  1. ecehhh..lewat 2min konon..ahhaa 🙂
    link2 laa bro..huhu ;p

    Reply

    Zul
    Reply:

    yerla.. 2 minit jee.. kalu ckp 2 saat kang macam tipu plak..kan kan 🙂

    Reply


  2. weh hari kejadian nko ke genting..
    aku kene yikmun kat tg.malim..
    hallaweh..berbaloi-baloi..

    Reply

    Zul
    Reply:

    yikmun amende weih?

    Reply


  3. WEI..CITER TUE CAM ADA KENA MENGENA GEN AKU JER..HE2..TERUSKAN TULIS CERITA..

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. memang ko salah sorang actor citer nih.. jangan macam2..

    Reply


  4. huh..lemah semangat upenyer…

    Reply

    Zul
    Reply:

    shhh.. jgn bgtau org lain..

    Reply


  5. bang bila nak sambung citer..demo dah nak abis nie hu2..

    Reply

    Zul
    Reply:

    dah update dah..hehe

    Reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.