Perlu ke bawa tripod semasa bercuti ?

Kamera satu perkara pertama yang kita akan fikir setiap kali kita pergi bercuti. Ada yang memilih untuk menggunakan kamera telefon dan monopod untuk bergambar sepanjang percutian mereka. Ada juga yang memilih untuk membawa kamera DSLR atau apa2 kamera yang berasingan. Kebiasaannya bagi mereka yang membawa DSLR pasti akan ada soalan lain yang bermain di minda mereka Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 3

Selesai solat subuh kami terus bergerak, niat nak cari ‘flea market’ kat area Tokyo. Trip sebelum ni secara tak sengaja kami pergi ke ‘flea market’ kat Kyoto rasanya, abang dapat beli kamera nikon lama harga kurang dari RM50. Ingatkan kali ni nak cuba lagi cari ‘flea market’ yang lebih kurang sama dengan kawasan terbuka tapi tak jumpa. Memang abang dah cari info pasal ‘flea market’ ni beberapa bulan sebelum trip ke Jepun lagi tapi ‘flea market’ kat Jepun ni bukan tiap2 minggu ada. Kadang2 sebulan sekali je. Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 2

Lepas keluar dari rumah yang sangat hebat di Osaka tu, kami mulakan perjalanan kami dalam keadaan cuaca sejuk2 nyaman. Tak sabar nak keluar dari rumah dan tengok keadaan pagi di kejiranan Jepun. Masa kami keluar kedai banyak yang baru nak buka. Kami menuju ke Osaka Station dan perjalanan nak kesana takdela jauh sangat, berbekalkan kad pasmo yang kami beli sehari sebelum tu, perjalanan nampaknya jadi lebih Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 1

Ni sebenarnya dah masuk kali kedua abang ke Jepun. Tahun 2013 masa abang ke Jepun abang lawat macam2 kawasan di Jepun. Abang pergi Tokyo, Osaka, Kyoto, Hiroshima, Nagoya, perjalanan sebelum ni jadualnya agak padat berbanding perjalanan kali ni. Kali ni abang cuma pergi ke Tokyo dan Osaka. Bagi yang bercadang nak ke Tokyo atau Osaka, abang akan kongsi jadual perjalanan abang kesana Baca lagi

Percutian ke Banda Aceh – Part 2

Bangun untuk hari kelima perjalanan kami di Pulau Sabang dan Banda Aceh, keluar saja kami dari bilik penginapan di Hotel Rumoh PMI dah tersedia di meja kafe sarapan pagi.  Selesai sarapan, Fahmi bawa kami ke Rumoh Aceh, ada yang mengatakan ini adalah Rumoh Aceh yang asli hasil peninggalan sejarah. Untuk masuk ke Rumoh Aceh seorang perlu bayar Rp750(20 sen), nak masuk rumah ni kena panjat beberapa anak tangga kayu sebelum boleh masuk ke dalamnya. Baca lagi