Pakcik Google Map

Aku ke Batu Pahat Jumaat lepas, ujung tahun nih memang schedule aku ketat giler.. Ketat perkataan yang macam tak sesuai nak dihalakan dengan jadual.. Lebih baik digunakan perkataan sendat lebih baik.. Post ni berkisar pada perjalanan indah ke Batu Pahat.

**********

Membalikkan diri seketika pada 72 jam lepas.. perjalanan ke sana taklah sesesat yang disangka.. Summit Parade mejadi batu tanda sesampainye kami ke Batu Pahat.. Pelican Hotel pun tak kurang hebatnye.. turut menjadi mercu tanda kedatangan kami ke sana.. Insiden berikutnya cuma satu lakonan yang sengaja dibuat untuk membuang masa – Kitorang menghala ke rumah pengantin mengikut map yang diberi.. tak kusangka boleh sesat skit… Masjidnye dah nampak.. tapi bangunan JKR tak nampak… dalam map ade gambar bangunan berlabel ‘MUET’.. puas mencari… aan (member aku) terpandang kedai runcit bernamaย  MO-ET.. kitorang cume mencari masjid yang hampir dengan ape2 bende je yang berlabel MUET dan berhampiran JKR.. tapi tak jumpe.. terus amik keputusan untuk berpatah balik dan masuk simpang ntah kemana.. Jangkaan kitorang tepat seperti diduga.. rumah pengantin tak nampak kat mane.. aduhaii… dah sampai ujung kampung kitorag cari tak jumpe2.. berpatah balik kitorang ke jalan utama… HAA.. tu tepi jalan tu.. apasal boleh tak nampak… sengal lutut betul… Tujuan kitorang datang awal ke rumah pengantin sebab nak amik resit hotel.. nak check in..

Berjalan2 kat batu pahat sampai dah tak larat.. nih semua sebab nak cari hotel seperti yang tercatit dalam resit tu sendiri.. ‘Nak tak suh pakcik aku tunjukkan jalan ke hotel??’.. aku balas ‘eh, takpe2.. kitorang pun ingatkan nak jalan2 batu pahat nih.. sambil2 tuh bleh cari sendiri kot’.. Nih antara secebis perbualan si pengantin dengan sape ntah.. Jalan batu pahat macam jalan Melaka gak.. kejap sehala.. kejap dua hala.. pening aku nak cari jalan keluar bile dah masuk bandar.. Jalan Omar yang kitorang cari, yang jumpenye jalan zabedah, jalan fatimah… yang pastinya.. jalan omar tak jumpe2 lagi.. pusing2 last2 terlalu depan masjid, singgah solat dulu.. Aku duduk tepi tangga, aan solat.. tibe2 ade pakcik semacam peramah.. sambil salam2 aku tanye ‘pakcik tau jalan omar kat mane??’.. pakcik tu senyum lebar macam tau ‘erm.. jalan omar dekat depan @^&*!^% (aku tak ingat name tempat tu), pakcik rase ko kene menghala ke jalan besar balik’.. Fikiran aku time tuh memang tengah buat dua kerja… satu berborak ngan pakcik tu.. satu lagi memikir macamane nak kluar dari bandar batu pahat nih… Tibe2 pakcik tuh tanye soalan allergic kat aku.. ‘Lain kali sebelum keluar kene buat ape??’.. Aku memang dah terkesima dari tadi lagi.. kalu nih aku dapat ‘double kesima’.. aku tak jawab pun sebab kalu aku jawab pun bukan dapat 10 markah.. so aku just tanye ‘nak buat ape??’.. pakcik tu selambe jawab ‘Lain kali sebelum keluar check google map.. supaya kite tak tak.. tak ape?? tak sesatt’.. erk.. pakcik nih penceramah tersohor kat sini ke? bisik aku dalam hati.. die sambung lagi ‘jangan buat kite.. kite.. kite ape?? kite kelam kabutt..’ erk.. sekali lagi.. pakcik nih sah bleh jadi penceramah bebas.. die sambung lagi sekali.. adus.. serabut aku kene simbah ngan pakcik nih ‘kalu tak pun ko pegi jabatan ukur, mintak map satu malaysia.. senang’.. adush.. 3 das aku kene kali ni… yang mampu aku buat time tu.. tersenyum lebar… tapi pakcik tuh cakap betull.. idupp GOOGLE MAP!!.. dengan nih aku gelarkan pakcik tuh super duper pakcik google map!! .. tapi malangnye.. aku tak bawak laptop aritu.. so tak bleh nak check google map.. maafkan saya pakcik google map..

Tips untuk anda yang sesat tak jumpe jalan nak ke hotel yang dah pun anda booking … jalan terakhir adalah call je terus hotel tu.. tanye lokasi.. dengan berbekalkan tips ni la.. aku berjaya sampai ke hotel dengan cara paling mudah… tahniah kepada aku dah kawanku aan.. ok.. citer dah abis.. bersurai..

“Penghargaan untuk Nis Nad & Sarah Ezeeliya cos sudi jadi my friends.. pilihan ni adalah secara rawak.. nama yang terlintas semasa sy tulis post ni”

Zulhatfi

15 Comments

  1. hoho..dah tukar link rhupenyer..patot ah carik tak jumper!!sungguh tacing lah kamu nih..terharu nama ku disini..haha

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. tertacing ke?? sorry tak bgtau dah tukar url..

    Reply


  2. Nice one tho. Keep it up. Loves to read more from u ๐Ÿ˜‰

    Reply

    Zul
    Reply:

    thanks.. really appreciate it.. love u can come here..

    Reply


  3. haha aku pening la tiap kali bace blog ko nih sbb aku xtau mane 1 btl mane 1 hiperbola..well, bez la dpt ceramah free dr pakcik super duper google tu.. ๐Ÿ˜›

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. aku sendiri pun pening kalu aku bace balik post aku nih..

    Reply


  4. nice!! hope to read some more from u ๐Ÿ™‚

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha… thanks nina..

    Reply


  5. hmmm Batu Pahat? kampung halaman saya tuh… Sesat? jangan kata orang baru 1st time sampai, warganegara sana yang bermastautin di KL pun boleh sesat…

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. aritu masuk bandar batu pahat tu.. nak kluar dah tak reti..

    Reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.