Aku bukan director A.N..

Gambar nih bukan aku yang shoot.. harap maklum.

Petang tadi aku cabut2 kepala rumput kat luar rumah. Ade anak2 rumput liar tumbuh kat celah2 rumput kat laman rumah.. Rumput2 liar tuh senang nak cabut, so takde masalah la nak buat keje tuh, cuma die tumbuh merata-rata.. so kene banyak bergerak la.. Lepas aktiviti mencabut rumput selesai, aku masuk rumah. tengok tv..huh.. mane satu betul? tengok tv atau tengok siaran tv?.. gile.. mestilah tengok tv.. pendek skit.. buat pe nak sebut panjang2, korang mesti faham punye kalau aku cakap tengok tv.. kan kan?  Ok2, berbalik pada cerita aku.. aku tengok tv, cerita ‘The Illusionist’ (gambar diatas) .. Korang pernah tengok tak cerita bertajuk macam nih? Aku pun tak sure korang penah tengok cerita nih atau tak tapi cerita nih memang aku suke.. jalan ceritanya superb la.. bak kata pepatah ‘mana tidak tumpahnya kuah kalau tidak ke nasik’. Memang korang kene tengok la.. cerita yang berjalan cerita macam nih memang unik (pendapat aku). Maybe ade antara korang yang berpendapat, cerita unik adalah cerita dimana pelakon utamanya adalah seorang alien berkepala bujur panjang dan bermata besar dan orang slalu panggil die alien.. Tuh pun unik gak, tapi yang tuh watak die yang unik, jalan ceritanye belum tentu unik lagi.. ntah2 ending die alien tuh kawin ngan manusia. Tuh bukan jalan cerita unik, tuh jalan cerita gila punya..

Opss.. aku nih kutuk lebih2 macam la aku nih director.. Sebut pasal director, aku teringat cerita Seniman Bujang Lapok, watak bernama Director Ahmad Nisfu. Skrip yang nih paling menarik (aku tak ingat sangat, lebih kurang la) :

Sultan: Berapa senang beta punya hati, betalah yang digelarkan setan aminul rashid.
Director: Cutt!!.. bukan setan.. syaitan.. sultan..
***************
Sultan: Wahai datuk perdana menteri, ada perkabaran baik hari ini?
P.M: Ada tuanku, semalam seorang saudagar telah datang meminta tuanku membuka kandang harimaunya..
Director: Cutt!!!.. bukak kandang harimau ya? sekali rimau ngap kepala kau hilang.. bukan ladang limaunya.. bodo..
**************
Sultan: Bagus PM.. kalau begitu esok sebelum subuh beta akan sampai.
Director: Sebelum subuh kau nak pergi buat apa, orang belum bangun tidoo.. ape la bodo sangat ko nih.
**************
Sultan: PM boleh pergi (PM blahh, siap terlanggar tiang).
Sultan: Wahai datuk ahli nujum marang kerapu kepunden parang sekeper..semalam beta bermimpi setompok taik lembu jatuh kelepap kene muka beta, apa itu tuk nujum?
Tuk Nujum: Mengikut ramalan patik, tuanku akan ditimpa bahaya.
Sultan:Tidak.. tapi taik lembu itu tidak betul2 melekap dimuka beta.. hanya sipi2 kena bahu beta.
Tuk Nujum: Oh die kene sipi ya? kalau kene sipi maksudnya tuanku akan kene demam malaria tapioka.
Sultan: Erk, sipi pun tidak sipi, yang sebenarnya beta ketis.. kelepapp.. jatuh ke muka director ahmad nisfu..
Tuk Nujum: Tuh alamatnya director Ahmad Nisfu nak mamposs..
Director: Argghh. kenapa. kenapa aku?? (Pengsan terus)

Sengal.. bleh plak aku buang masa main hentam taip skrip cerita seniman bujang lapok kat dalam posting nih..merapuu giler.. marang kerapu kepunden parang sekeper betull la..

Yup, aku memang minat cerita P.Ramlee.. yang paling aku minat sebenarnye cerita Pendekar Bujang Lapok dengan Do Re Mi (part die nak pegi jual berus gigi macam merompak tuh kelakar giler). Mesti korang slalu tengok cerita P.Ramlee gak kan.. haha.. Berbalik pada filem berjalan cerita unik tadi. ‘The Illusionist’ (gambar diatas) dan ‘Butterfly on a wheel’ (gambar dibawah).. dua2 cerita nih memang ada jalan cerita yang sangat2 unik.. better korang tengok sendiri.. download la ape lagi.. haha

Zulhatfi

12 Comments

  1. err tamo komen psl citer. mau komen psl dak abg sorang budak yg gajin mencabut rumput! egegege

    Reply

    Zul
    Reply:

    hehe.. takdela rajin sgt.. kadang2 je.. haha

    Reply


  2. yg reka dialog aritu menang x? hehe..

    Reply

    Zul
    Reply:

    reka dialog utk citer los dan faun ke? aha.. menang2.. hehe

    Reply


  3. izah pun nak komen pasal kerajinan zul mencabut rumput di halaman rumah. jalan cerita yang sangat unik. impressive

    Reply

    Zul
    Reply:

    aiyak.. kerajinan mencabut rumput adalah jalan cerita yg sangat unik.. adus..

    Reply


  4. hehe.. my fav movie tu.. dh berape juta kali tgk..

    p.s.. rajinnye cabut rumput.. susah oo nk jumpe org laki bt keje2 tu skrg.. thumbs up 😀

    xoxo
    comot

    Reply

    Zul
    Reply:

    susah ke.. waa.. terharu sy baca

    Reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.