Salah faham (Kisah Benar)

Ini adalah sebuah posting mengenai salah faham.. macam mana ko boleh salah faham? ke ko memang tak faham tapi buat2 faham.. aku ade sorang kawan nama fahmi, tapi aku tengok die faham je.. takde pun salah faham..faham dengan fahmi lain bunyinye, maksud pun lain.. aku selalu dengar nama orang mohd fahmi tapi tak pernah pulak dengar nama orang mohd faham. Ko penah salah faham dengan sape2? aku?? selalu je salah faham.. sampai aku pun naik tak faham macam mana orang tuh bleh salah faham dengan aku. Salah faham nih selalunye berlaku bile ko bercakap cara ego tapi sebenarnye orang yang ko tengah bercakap tuh tak faham ape2 (mungkin die sengal atau ade masalah pendengaran). Sengal yang aku maksudkan bukanlah sengal2 otot atau sengal2 lutut.. sengal yang yang aku maksudkan ialah sengal2 otak sampaikan dah tak bleh memikir atau menumpukan sesuatu sampai boleh buat korang mabuk sedar.

Yup, nih memang posting pasal salah faham, cube ko baca balik pada awal perenggan pertama, kan aku dah cakap posting kali ni tentang salah faham.. aduss.. Ok, aku penah alami situasi salah faham nih dan bagi aku situasi nih adalah situasi salah faham paling menakjubkan dalam hidup aku. Berikut ialah 2 skrip salah faham antara aku dan mangsa,ianya berlaku sekitar awal tahun ni.. maybe dalam bukan march atau april.

SITUASI 1
Nyonya: Good morning.. (super duper ceria)
Aku: Good morning.. (buat2 ceria)
Aku: Aunty, kapur ade tak??..
Nyonya: Ohh.. ada2.. mari ikut saya..
Aku: (Mengekor ikut aunty)
Nyonya: Kejap ya..(mata melilau mencari kapur)
Aku: ……..
Nyonya: Ok.. ini dia..tapi ini besar punya.. kecil punya sudah habis..
Aku: Ohh..(Tergamam sebentar)
Aku: Ape nih aunty?
Nyonya: You mau sapu kan? (sambil tunjuk penyapu kecik tergantung kat rak)
Aku: Huh.. saya mau itu kapur punya.. itu putih punya.. (dalam ati tengah memikir macamana aku nak explain kat aunty nih)
Nyonya: Ohh.. itu kapur.. takdala adik..
Aku: Ok.. takpela aunty.. thanks (keluar dengan kecewa)

SITUASI 2 (selang beberapa saat kemudian)
Ane: (Muke ketat baru bangun tido)
Aku: (Senyum2 manja)
Ane: Abang, apa mau?
Aku: Kapur ade tak?
Ane: ……
Aku: Kapur itu putih punya.. dalam bekas..
Ane: (Bergegas ke mana ntah)
*Perhatian, Ane nih sebenarnye tak faham bahasa melayu sangat,original India tak silap aku*
Ane: Ini ka abang??
Aku: ….
Aku: Ehh.. bukan kapur kasut.. ini kapur untuk masak punya.. (rasa macam malang gille masa nih)
Ane: $@#%&^%*$% (tanye tauke die dalam bahasa tamil)
Tauke: @$@^#& (menjawab pada Ane dalam bahasa tamil juga)
Ane: Ohh..ok (bergegas ke mana ntah)
Ane: Ini ka abang?? (muke penuh keyakinan)
Aku: Ha.. betul2..
Ane: …. (senyum tanda kejayaan)
Aku: Satu lagi.. erm.. bijan ade?
Ane: ….. *sial punye abang.. macam2 bende pelik die tanye aku arini, cube tanye kelapa ke, beras ke, minyak masak ke*
Aku: Ala.. itu bijan.. slalu letak atas roti burger jugak..
Ane: (muke tersenyum dan terus bergegas ke belakang)
Ane: Ini ka abang??
Aku: *Ape kejadah ane nih*
Aku: Ini roti burger buat ape, saya mau bijan, itu tadi saya bagi contoh aje..aiyoo
Ane: Itu bijan tada abang… (muke mengalah)

THE END

Zulhatfi

24 Comments

  1. Ane…itu kapur mayat ada ka?

    Reply

    Zul
    Reply:

    itu kapur mayat juga kalu.. kena kasi lu jadi mayat dulu baru ada jual..

    Reply


  2. tu lah org kata, tak semestinya apa yg kita kata org lain akan sentiasa faham..
    kita pikir lain, org lain pikir lain

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. betul tu.. kadang2 puas nak bg org faham ckp kite..

    Reply


  3. adeh.. bijan jd roti beger… mmg pure ane tu… huhu..

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. mmg pun.. ampeh betull.. org bg contoh je bijan tuh slalu ade kat atas roti burger.. terus die bg roti burger.. aiyakk

    Reply


  4. haha… tergolak den…

    kapur = penyapu??

    Reply

    Zul
    Reply:

    mmg kalau aku fikirkan balik.. rasa macam nak guling2..
    die dengar kapur=sapu.. so terus die cari penyapu kecik.

    Reply


  5. nanti kalau pergi kedai tu lagi kena bawak kertas dgn pensil.. pastu lukis siap2 tunjuk kat ane tu… tapi, gambar bijan mcmana nak lukis hah??

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. lukis je bujur2.. tapi takut nanti die bagi bola ragbi pulak.. sudaah.. haha

    Reply


  6. hahahahah sumpah kelakaaa. haha roti burger yg ane tuh bagi haha 😛

    Reply

    Zul
    Reply:

    tuh la pasal… takkan la die nak suh kikis bijan kat atas roti burger tuh.. adehh

    Reply


  7. kene bwk contoh bijan gak la jwbnyee.. haha..

    pesan kat mak, jgn gune abes.. simpan sket utk cth..

    hehe..

    ;-p

    Reply

    Zul
    Reply:

    hehe.. bagus tips tuh.. tq tq

    Reply


  8. Zul, bukan ko slalu salah paham ngan aunty sebelah umah dulu gak kan…Kui..Kui..Kui… Tapi kan, kalaula semua manusia nie boleh baca isi hati org kan bagus!!

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. aku ke? bukan lan ke?

    Reply


  9. hhaha part ane tu yonna paham.

    part nyonya tu blurr sikit.
    kenapa dia tunjuk penyapu?
    apa kaitan kapur ngan penyapu?
    err diorg panggil penyapu tu kapur ke :p

    actually bro nk kapur err papan hitam tu ke?
    hahah chalk? err betul ke eja ni. heee..

    ane tu agak sengal la
    hahahha.
    ade ke kasi roti beger..
    hee.

    moral = lain kali pegi kedai melayu

    hahaha

    Reply

  10. gilerkk klaka..make my day la..

    Reply

    Zul
    Reply:

    mmg ampeh ane ngan nyonya tuh.. patut masuk raja lawak.. hehe

    Reply


  11. happy new year !!
    nak doraemon blh? rindunye..

    xoxo
    yanacomot

    Reply

    Zul
    Reply:

    happy new year gak.. haha.. doremon dah abisla dik.. sorry ek.. hehe

    Reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.