Redang yang indah. Part 1

Percutian bagi aku memang perlu, aku suke jalan2… kadang2 orang minat  sesuatu perkara yang jarang disebut.. yup, aku memang suke berjalan-jalan. Percutian yang best akan jadi lagi menarik bile pergi dengan family, percayalah cakap aku.. even percutian bersama member2 pun tak dapat beat bile kite keluar bercuti dengan family sendiri. Feel lain macam, happy lain macam, gelak pun lain macam.

Minggu lepas aku bercuti ke Redang, memang percutian yang umphhh!! Bertambah best bile pulau yang memang cantik ni buatkan semangat aku nak shoot makin membuak2.. Aku sanggup pikul tripod, beg berat mcm ade isi batu bata semata2 sebab nak shoot. Tapi plzz.. aku tak sanggup pikul beg berat tu untuk naik bukit 😉

Perjalanan bermula dari Port Dickson, perancangan yang dah dibuat awal buatkan kitorang tak rasa tergesa2. Aku kemas baju betul2 last minute.. Lelaki macam aku tak kisah sangat, sumbat je mane2 baju yg tercapai… asal muat. Perjalanan dari Port Dickson bermula jam 5.30 pagi kalau tak silap aku. Aku rase pemandu bas kat PD ni pun tak gerak seawal tu. Dari PD, kitorang singgah R&R Seremban utk solat subuh then terus gerak pi Serdang, amik akak & abg mie.  Kitorg pegi 2 kerete, satu kereta Odyssey ayah aku, satu lagi kereta Blue Ransburg aku. Haha.. Settle masukkan barang akak & abg mie dalam kereta, kitorang terus gerak amik hana kat gombak. Then terus gerak.. singgah perhentian Genting Sempah. Dari dulu lagi aku pikir kenapa nama tempat tu Genting Sempah.. Sempah tu ape? Mungkin sampah yang tersalah eja.. Kitorang breakfast kat Genting Sempah, ucu siap bawak bekal untuk hana & kite semue.. so aku just beli teh o suam sambil makan sandwich & rendang yang ucu buat. Thanks ucu sebab sponsor makan pagi kami

Ketenangan tak bermaksud masa untuk tido.. perjalanan diteruskan menyusuri highway karak. Jalan yang agak tenang pagi tu maybe disebabkan time tu still awal pagi. Perjalanan setenang tu memang best sebenarnye, tambah2 pulak mendung mcm nak ujan.. aduiyai.. aku memang ade feel la kalu nak drive time2 mcm tu. Sambil2 drive, sambil2 dengar radio.. radio yang kitorg dengar time tu kalau tak silap aku radio Pahang kot.. Gelak2 je aku dengar sebab DJ tu suke2 die je nak mainkan lagu sambil selang seli dengan temuramah ketua kampung ape ntah. Tengah tanye2 org tu.. tibe2 terus main lagu.. aku dgn akak aku bantai gelak je.. dah tu pakcik ketua kampung tu plak cerita angker plak pasal gong bunyik sendiri malam jumaat, pastu die cakap gong tu dah wujud lame sangat2 then die ckp hasil tangan wali songo.. aduii.. mane ntah die dapat tau.. Bleh tak aku nak boo pakcik ketua kampung tu dengan DJ radio tu? hehe

Kitorang teruskan perjalan sampak ke Kemaman, makan tengahari dengan kedai makan dekat2 dengan masjid. Selesai makan kitorg teruskan perjalanan ke Kuala Merang, pemanduan dilakukan pulak oleh Abg Mie. Aku tido kat blakang… Sampai kat Hotel Suria Kuala Merang. Kitorg bermalam kat sini untuk hari pertama. Hotel Suria ni memang memuaskan. Seronok bermalam kat sini. Malam tu kitorg ronda2 area Kuala Merang. Tengok area jeti tempat kitorg nak berlepas pagi esok. Tapi malam tu suasana sunyi.. gelap.. takde org pun.. area jeti tu beroperasi siang je. Lepas ronda area jeti, kitorg ditugaskan oleh abah untuk cari tempat makan. Aku drive dulu, ingat nak makan area2 situ je tapi aku lupa..sebelah aku dengan blakang aku ade pelancong terhormat. Diorg yang bagi cadangan suruh cari kedai depan sikit dari simpang hotel.. tapi depan punye depan, kitorg rasa dah jauh sangat.. bayang keter abah dah tak nampak kat blakang.. akak takut nak call abah sbb nanti kene marah.. aku berenti kat depan masjid mana ntah sementara akak call abah.. kitorg ingat abah tak dapat catch up kitorg. Tapi betul2 meleset jangkaan kitorg.. abah memang tercicir jauh kat blakang.. kitorang lupe.. abah memang selamba.. sesedap rase je nak berenti beli selipar..tak bagitau plak tu. Seingat aku dialog abah sebelum nak cari kedai makan “Korang jalanlah dulu cari kedai makan, abah ikut belakang..” Hurm.. ikut sangat.. 🙂 Malam tu kitorg makan dekat2 situ jugak.. ade nasi beriani, nasi dagang..mcm2 lagi. Roti Nan pun ade..

Selesai makan, balik tengok tv.. borak2.. tido2..

Keesokan hari, semua bangun awal.. semangat Redang membuak2.. breakfast jadi lain macam.. irah yang paling lain macam.. makan sosej berpuluh2.. nasi bergantang2.. telor bergolek2.. eh.. silap2.. telor berpuak2.. ha.. lantak la.. kejap lagi naik bot mesti sengettt.. Lepas breakfast kat hotel, kitorang gerak ke jeti.. suasana suram semalam berubah ceria.. orang ramai, kedai semua berwarna-warni.. Lepas abis turunkan barang, aku & abah parking kereta. Bot lewat sikit sebab time tu air surut so takut sangkut plak.. bile dah rase ok, kitorang gerak.. ade satu couple ni naik bot sekali ngan kitorg.. bile naik, pemandu suruh someone pindah duduk ke sebelah kanan sebab tak balance.. irah tunduk2 buat tak tau.. last2 aku gak kene pindah tempat duduk.. Perjalanan amik masa dalam 20 minit ke setengah jam.. Memang best tengok pulau kecik sebelum sampai ke Redang..

Air laut makin membiru, makin menghala ke darat makin jernih airnya.. aduhai.. cantiknya.. pasir memutih.. air membiru.. dan kitorg semua bakal mem-merah kehitam-hitaman.. Rase excited sangat bile sampai.. memang rase nak terjun je.. aku tak tau sejak bila aku suka mandi laut.. aku takut air sebenarnya.. aku tak pandai berenang.. tapi bila sampai sini, aku rasa nak berenang.. mandi.. swimming.. swim.. swam.. semua la.. aku nak.. mesti mau.. Sesampainya kami ke sana, air dah tersedia.. lepas masukkan barang2 dalam bilik sampai plak time makannnn… yeayy!! Lepas makan aku terasa semacam nak pi shoot sementara menunggu masa untuk snorkling.. aku just dapat shoot beberapa ketul je sebab cuaca panass.. tak tahan.. aku simpan barang2 fotografi.. bergegas tukar baju dan berendam.. bukan batu berendam… ni namanya swimming.. mariii.. gedebussh.. eh silap bunyi.. tuiitt.. haaa.. ni baru betull.. Pukul 3.. snorkling time.. aku cuak gak sebenarnye sebab bukan terer sangat pun.. haha.. destinasi pertama snorkling, area pasir akar.. tempat paling cun kalau ditengok dari atas.. hahaa.. aku turun snorkling gak memule.. tapi kaki aku krem.. macamane nak eje krem?? kejang2.. lantakla.. jom kite beralih  ke cerite seterusnya.. selesai snorkling kitorg balik.. aku penatt wei.. tapi diorg lagi penat.. aku snorkling kejap je.. haha

Balik dari snorkling, tiba masa untuk minum petang.. selesai minum petang aku sambung swim depan chalet..Perkara yang buat aku terasa asik nak swim je sebab air laut die jernih macam kristal.. Selesai solat, tiba waktu makan malam.. serius, hidup kat sini mengingatkan aku masa aku pi kem masa zaman skolah dulu, waktu makan pi makan.. sape lambat tak dapat la makan.. Aktiviti malam berbagai2, sepak bola dalam lobang.. baling bola dalam lobang.. bola sepak gol lobang.. ni semua idea abah.. haha. Selesai main bola lobang, tiba pulak masa main amik2 gambar.. macam2 teknik aku cuba.. dan hasilnya.. erm.. ntahla..

Hari pertama di Redang memang menyeronokkan..

BERSAMBUNG…

Zulhatfi

6 Comments

  1. same la tmpt yg kite pegi.. sy pegi akhir bulan mei ari tuu.. dok bilik no 3.. kekeke.. redang mutiara resort kn… kekekeke… msti kenal man yg pemaluuu!~ 😛 ade sorg mamat kt situ yg suke senyum2 kambing.. hahaa

    Reply

    Zulhatfi
    Reply:

    yerke.. waa.. kalu pi time same mesti jumpe.. haha.. sape ek yg senyum2 kambing?? yg jage cafe tu ke?

    Reply


  2. ye betulll.. mamat jga cafe tuu 😛
    tgk sape2 pon senyum.. ckp pon senyumm..
    smbil snyum pon snyum…. hahahhaa.. bes kan redangg..

    air die biruu gileeeeeee~~ fuhh.. terigt tdO mlm dgr bunyi ombak.. walayweyyhhhh

    Reply

    Zul
    Reply:

    aah.. rindu la plak.. isk isk..

    Reply


  3. isk isk isk….

    cemane nih…. org trengganu blom sampai, incik zul dah kesane… sungguh x aci~

    Reply

    Zul
    Reply:

    hehe… camane bleh tak pegi lagi ni cik kak?

    Reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.