Ramadhan yang indah..

Alhamdulillah, kite berpuasa lagi.. kehadiran bulan puasa ni buat aku teringat zaman budak2 dulu.. zaman pergi surau dengan kawan2.. mase tu tarawikh tak aman macam sekarang… tiap2 kali tarawikh mesti kene kacau dengan budak2 lain.. ade yg kene tarik kain.. yang pakai seluar pun kene tarik.. solat pun gelak2… zaman tu memang kekal jadi kenangan. Pernah jugak dulu aku semangat nak pergi tarawikh sebab ade awek yang aku minat kat surau tu, tapi kadang2 je die ade.. huh.. terlalu banyak nak diceritakan kat sini tentang bulan Ramadhan zaman kanak2.

Sekarang dah lain, awek yang aku minat tu pun dah kawin.. dah ramai dah pun anak die.. Ramai kawan2 aku zaman tu pun dah mane hilangnye.. semua dah berterabur kat atas muka bumi ni.. Bersyukur aku dapat berjumpa lagi bulan Ramadhan..  Kali ni berbeza skit, tarawikh aku lebih terisi, tarawikh dekat masjid berbeza2.. masjid2 best kat sekitar Putrajaya dan Serdang. Ditemani kawan2 iaitu Daud & Asan, macam2 perkara yang kitorang alami. Macam2 ragam tarawikh yang kitorang perhatikan, ade yang solat sampai berpeluh mencurah2 sampai baju lencun.. ade yang balik awal sebab die ingat dah solat 8 rakaat.. kitorang ade jugak jumpe pakcik yang berjaya ceritakan betapa bestnya mohrey masjid satu lagi tapi sepanjang kitorang pergi sana, mohreynya biase je.. aha.. yang paling best, pekene teh o suam time mohrey, memang layan betul..

Puasa kali ni, aku berbuka dekat luar baru 3 kali, pertama dekat restoran western dekat serdang, kedua dengan kawan2 UTeM dkat Restoran Saba’ Cyberjaya, semalam plak berbuka dengan keluarga dekat Fort Supai.. tiga2 seronok.. tapi yang paling best masakannya.. dekat Fort Supai.. terbaik dari ladang dan laut dalam.. Restorang Saba’ plak, banyak kene improve… kerusi tak cukup, ade yang sampai duduk atas batu plak.. tempat basuh tangan pun tak cukup.. makanan lambat topup, pinggan pun lambat topup.. semua pun lambat topup.. tapi kire nak cepat.. BOOO untuk Restoran Saba’. Tapi aku suke nasi arab, so aku tarik satu O kat BOOO tadi.. sekarang jadi BOO je.. BOO untuk Restoran Saba’.

Selamat berpuasa semua..

Zulhatfi

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.