Belon tinggi diudara

Hujung minggu hari tu sempat aku habiskan masa tengok belon2 udara panas. Ramai orang berkerumun datang, majoriti semua nak tengok belon panas yang sememangnye panas  kat Putrajaya. Not bad sebenarnye bile berada dalam kalangan orang yang berkerumun ramai mcm semut dan kite dapat parking kat tempat yang dekat dengan event dan tak perlu berpenat lelah nak menapak ke kereta. Aku dapat tengok samada acara belon udara panas tu dah start ke belum dari daam keter je. Haha.. so sementara menunggu, aku tido je la dalam kereta. Dalam pukul 4 lebey orang dah makin ramai.. ramai sampai aku rase mcm lalu kat celah lalang2 tinggi melangit. Nasib aku agak baik gak sabtu lepas sebab dapat tengok belon2 udara panas tu melayang2 kat langit.. Yup, aku dapat shoot skit2 gambar belon2 tu sebelum dan lepas berade kat langit. Tapi belon yang melayang2 kat langit ni sebenarnye bukanlah best sangat bile kite yang menonton kat bawah kene tabur dengan air mineral. Fuh.. aku ingat air beer ke tadi.. tapi bile tengok balik nasib baik la air mineral je.. nasib baik la aku sempat memayungkan camera aku dengan badan sendiri. Pakcik depan aku senyum je pandang aku lepas kene simbah dengan air tu.. Aku cakap ngan die “Tu air beer tu pakcik”… “Ooo.. yerke??” jawab pakcik tu terperanjat. Lepas tu aku check balik gambar mase minah saleh atas belon tu tabur air. Rupe2nye aku sempat snap mase die nak simbah air tu. Aku terkedu kejap.. dalam hati berbisik “Erk.. air mineral je rupenye”.. “Bang, td tu air mineral je..hehe”.. aku bgtau abang tu dengan muke selambe.. “Ooo.. yerke.. tu la tadi abg rase air tu tawar je”.. abang tu rupe2nye lagi selambe dari aku.. haha.. sempat plak die rase air minah saleh tu tabur dari atas tadi.. haha..

Kisah belon blum lg berakhir, malamnye pulak ade persembahan belon cahaya pejadah ntah.. dieorg main2 nyala api belon tu ikut rentak lagu.. mule2 aku dah amik port nak shoot dari luar.. paham2 je la nak shoot malam ni tripod memang tak lekang dari aku.. so bile dah ramai2 yang nak tengok mende tu.. camane aku nak kangkang tripod tu kat celah2 org ramai.. yang tak bestnye pulak.. depan aku ade minah2 ni.. die siap panjat2 pagar tu sebab nak tengok lagi jelas la kononnnye.. aku pun nekad pegi tanye pakcik rela yang jage tepi2 pagar tu.. “Bang, boleh sy masuk tak? sy sorang je.. nak amik gambar”.. aku tanye sambil buat muke kesian.. “Erm.. tak boleh la.. dah ramai dah masuk ni, bos pun takde.. kalu tak boleh tanye” .. pak guard tu cube nak tolong tapi tak dapat.. Yang aku bengang ni, abang sebelah aku ni memekak plak die “Nak amik gambar fireworks  buat pe dekat2, bukan cantik pun..” ekeleee.. ko memekak plak ..”Saye nak masuk bukan nak amik gambar bunge api… malam ni ade main api kat belon tu” .. haa kan.. aku kang jawab panas telinge ko.. Abang tu terus reply “Ooo” je… Pastu aku ingat takat tu je la..sekali die balas lain plak “Kitorang tunggu lama dah kat sini, tak dapat masuk pun.. kalau ikutkan semua nak masuk ni” .. eii.. aku rimas la orang mcm ni. “Saya ni bang dari pagi tadi kat sini, siap tido dalam keter lg..”.. Haa.. apehal tak jawab?  Sebelah kanan aku time tu ade minah ni.. die pun nak masuk gak.. tp die ni jenis pasif.. haha.. bagus2..

“Tibe2 datang sorang ni.. ni la bos kepada semua geng rela tu.. Blum sempat aku tanye , sorang nyonya blakang aku ni dah menyibuk nak tanye plak “Hallo..boleh saya masuk ka? saya punya suami ala lalam..” Dalam ati aku ni, aduiyai.. aphal nyonya ni sibuk2 nak masuk plak.. dah la tengah dokong bdak kecik. Bos rela pun jawab “Tak boleh la.. dah ramai masuk, u pun bawak budak2.. mana boleh masuk tempat macam ni.. bahaya lorr”.. Aku plak tibe2 mcm malas nak tanye dah.. buat bodo je situ.. Lepas tu bos rela pun blah ntah pi mane ntah.. yang pakcik rela yang td tu ade je lagi tercegat jage gate tu.. die tanye aku “Ko sorang je kan?” aku jawab “yer.. sorang je..”.. pastu pakcik rela tu tanye  minah sebelah aku.. “dik, bagi abang ni masuk boleh.. die sorang je”.. hehe.. ade chance ni.. minah tu jawab “yerrllaaa”.. pastu pak guard tu bg isyarat kepala suh masuk sambil tangan die ringan je bukak pagar.. Hooray aku dapat masuk.. Tapi aku tak masuk lame la.. sebab diorg memekak suh sape yang takde pass kluar.. cheh.. Tapi ape2pun aku puas ati la dengan pencapaian aku last weekend..

Zulhatfi

6 Comments

  1. wah…syok nyer tgk die shoot…

    zul, mase pameran bunge tahun lepas g x?
    ade gak belon panas.

    Reply

    Zul
    Reply:

    tahun lepas tak pi la kak.. baru tahun ni dapat join. hehe

    Reply


  2. besnyer….. sampai ke mlm ek ade belon belOn~

    Reply

    Zul
    Reply:

    aha.. smp malam.. ramai org woo..

    Reply

    n4d~
    Reply:

    owh… asek jeles je rasenye! huhuh..

    sgt bosan disini~

    Reply

    Zul
    Reply:

    jeles lg? hehe.. la.. mari la datang KL sekali sekala..




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.