Perlu ke bawa tripod semasa bercuti ?

Kamera satu perkara pertama yang kita akan fikir setiap kali kita pergi bercuti. Ada yang memilih untuk menggunakan kamera telefon dan monopod untuk bergambar sepanjang percutian mereka. Ada juga yang memilih untuk membawa kamera DSLR atau apa2 kamera yang berasingan. Kebiasaannya bagi mereka yang membawa DSLR pasti akan ada soalan lain yang bermain di minda mereka Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 3

Selesai solat subuh kami terus bergerak, niat nak cari ‘flea market’ kat area Tokyo. Trip sebelum ni secara tak sengaja kami pergi ke ‘flea market’ kat Kyoto rasanya, abang dapat beli kamera nikon lama harga kurang dari RM50. Ingatkan kali ni nak cuba lagi cari ‘flea market’ yang lebih kurang sama dengan kawasan terbuka tapi tak jumpa. Memang abang dah cari info pasal ‘flea market’ ni beberapa bulan sebelum trip ke Jepun lagi tapi ‘flea market’ kat Jepun ni bukan tiap2 minggu ada. Kadang2 sebulan sekali je. Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 2

Lepas keluar dari rumah yang sangat hebat di Osaka tu, kami mulakan perjalanan kami dalam keadaan cuaca sejuk2 nyaman. Tak sabar nak keluar dari rumah dan tengok keadaan pagi di kejiranan Jepun. Masa kami keluar kedai banyak yang baru nak buka. Kami menuju ke Osaka Station dan perjalanan nak kesana takdela jauh sangat, berbekalkan kad pasmo yang kami beli sehari sebelum tu, perjalanan nampaknya jadi lebih Baca lagi

Belon tinggi diudara

Hujung minggu hari tu sempat aku habiskan masa tengok belon2 udara panas. Ramai orang berkerumun datang, majoriti semua nak tengok belon panas yang sememangnye panas  kat Putrajaya. Not bad sebenarnye bile berada dalam kalangan orang yang berkerumun ramai Baca lagi