Papadom.. the best from Afdlin Shauki..

Huarghh… baru balik dari tengok filem baru afdlin.. buat kali kedua..dan buat pengetahuan semua.. filem nih baru tayang dua hari.. the best film from afdlin.. Papadom, confirm korang tau makanan ni.. tapi korang tau filem papadom? yup.. filem baru afdlin shauki.. Berkisarkan kepada kisah keluarga, seorang bapa yang sanggup buat ape je untuk anak kesayangan.. jalan cerita yang sangat menarik.. korang pasti pasti dan pasti ketawa bile kelakar.. dan meleleh bile sedih.. Filem kali ni memang betul2 buat aku gelak sampai tepuk2 peha.. korang memang patut tengok.. pergi panggung sekarang, beli tiket, beli pop corn, duk tengok citer papadom.. confirm keluar panggung korang terkenang2 pembawaan menarik dari filem arahan afdlin kali ni.

Filem berkisar pada kehidupan seorang peniaga nasi kandar bernama Saadom yang sibuk mencari rezeki dengan menjalankan perniagaannya sehingga terkadang terlupa tanggungjawab sebagi seorang ayah. Walaupun perniagaannya berkembang maju, namun kesibukkan beliau tidak menyenangkan isterinya kerana sikap kurang tanggungjawab Saadom kepada anak tunggal mereka (Miasara). Kematian isteri kesayangan menyuntik rasa lebih kasih sayang kepada anaknya itu sehingga Saadom sentiasa berada di sisi anaknya hampir sepanjang masa… Haha.. ape lagi, anaknye pun yang makin hari makin comel tuh makin tak senang dengan kelakuan ayahnye… ape tidaknye.. hari2 bawak papadom pegi sekolah, siap ajak kawan2 anak die makan sekali.. tuh baru skit.. Saadom sanggup buat ape je semata2 untuk pastikan anak kesayangannye tuh tak merasa yang ayahnya takde di sisi.. Disebabkan ni la anaknye miasara rasa terkongkong (teringat dulu aku blaja kat poli JB, nama jalan die jalan Kong Kong) dan cuba belajar hidup tanpa dikongkong (kong kong lagii..) oleh ayahnye. Perkara terbaik yang berlaku dalam hidup Saadom apabila hadirnye bayangan arwah isteri yang turut membantu Saadom.. Memang terlalu banyak perkara yang buat aku ketawa, tapi yang paling best… ketawa aku tuh turut diselangi dengan rasa sedih bile sampai part ujung2 tuh.. hahaha.. korang nak tau? tengok sendiri.. serius memang best!!!..

Aku tau ramai member2 yang aku kenal tak support filem melayu.. so ape lagi, ni masa korang support filem melayu.. great movie.. tabik untuk bro afdlin.. sure filem ni success..insyallah..

p/s: i love liyana jasmay.. muaaahh…

Zulhatfi

2 Comments

  1. yeah!!citer nih sgt great!!suka2!!love it!!haha..puas hati dapat tgk first day out!!

    Reply

    Zul
    Reply:

    haha.. same la kite.. tgk first day.. esok nak layan ninja assasins plak..

    Reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.