Review FIFA09

Pertamanya aku nak ungkapkan ayat gembira iaitu Liverpool menang 2-1, tidak mengapalah wahai fans MU, janganlah emo sangat, inikan permainan bola sepak, ade kalah, ade menang.. haha.. aku sangat berbangga dengan permainan Albert Riera yang baru join Liverpool.. wahh.. sangat baguslah kau main semalam wahai encik Riera.. Ohh.. semalam aku ponteng untuk ke surau untuk bertarawikh berjemaah tapi alhamdulillah aku masih menunaikan tarawikh di rumah secara sendiri..

—————————————————————

Ok.. cukup tentang kemengan Liverpool itu, aku mau teruskan dengan preview game yang sebenarnye tak penah lekang sejak sekolah lagi..FIFA.. arghh.. bola sepak lagiii!!! .. haha.. pastinya kaum ibu dan feminin tidak begitu berminat tentang bola sepak lantas mau keluar dari blog aku.. erm.. tidak mengapalah kalau begitu, aku tidak berkecil hati… aku juga faham sebab aku juga pernah ke blog feminin yang menceritakan tentang perkara feminin.. huh.. memang menduga iman kaum lelaki… Ok.. FIFA adalah sebuah permainan bola sepak yang sangat berpengaruh sekitar zaman sekolah aku dulu. Walaupun jika difikirkan semula, FIFA zaman dahulu memang banyak kebodohannya.. tapi aku redha, zaman tuh memang permainan sebegitu dibangga2kan semua orang.. aku sendiri kagum dengan FIFA zaman2 dahulu. tapi semenjak FIFA2000, aku rasa EA memang buat kerja mudah je.. grafik FIFA pada masa tuh macam ayam berak kapur.. grafik FIFA memang tak ubah2 sejak tuh.. Kecewa bile tengok grafik game2 lain semua dah jadi super duper cantik.. tapi FIFA macam tuh gak.. lepas kluar XBOX360, aku tengok FIFA untuk console tuh memang super duper cun.. aku pun beranggapan yang grafik FIFA untuk PC akan mengikut jejak yang sama… huhh.. harammm.. versi PC memang dipandang enteng oleh orang2 EA.. maybe die ingat ramai pengguna PC still pakai komputer slow so tak bleh nak buat grafik hebat2.. chiitt..

Semalam aku cam bosan2 lepas tengok match Liverpool vs Man Utd… so aku buang2 masa layan upin ngan ipin kat youtube.. pastu tergerak nak search video gameplay FIFA09.. erm.. tengok pada video.. aku rasa cam sama je dari FIFA sebelum nih.. tapi bile aku baca comment2 kat bawah tuh, ramai yang puji plak.. hurm.. so untuk memuaskan hati yang gundah gulana nih.. aku pun download la demo FIFA09..seblum nih pun aku penah je download demo FIFA08 sebelum full game release.. Bile dah selesai proses pen-download-an.. aku install secara spontan.. bile semuanya sudah selesai.. aku start la FIFA09 demo version secara rasminya.. First sekali.. aku suke menu kali nih.. cun dan menarik.. pastu tanpa buang masa, aku pilih la team then mulakan permainan.. selesai je loading.. aku tengok grafik FIFA09 kali nih super duper jula juli bintang tiga.. aku suke rumput kali nih.. aku suke detail muke pemain.. aku suke rambut pemain.. aku suke otot2 pemain.. dan kulit cam kilat2 sebab peluh.. huh.. grafik kali nih agak detaill.. maksud aku.. lebih detail dari sebelumnya.. aku pun macam biasa menekan butang A,S,D,W,E…kat keyboard aku… aikk.. apsal takde ape2 respon plak nih, rosak ke keyboard aku nih.. maka, aku mula la meraba2 satu2 huruf nak cari button untuk passing bola je.. uikss.. sekarang button2 sudah tukar tempat la plak.. W, E,R .. pastu space bar.. L SHIFT pun masuk gak.. alaa.. gasak je la.. lama2 cam best plak guna configuation button baru nih.. haha.. seronok2.. aku suke.. dan FIFA kali nih gak boleh dimainkan dengan menggunakan keyboard+mouse sekali gus atau keyboard aje atau keyboard vs mouse.. haha.. teringat FIFA98 dulu.. hurmm.. bawah nih antara screenshot dari pc aku yang sempat aku print screen.. enjooyy…

Zulhatfi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.