Aku retro yang suka2..

Semalam aku tido lewat.. tido lewat sebab melayan mende ntah ape2 kat internet nih… mende yang bleh buat aku happy.. dan memang mende tuh berjaya buat aku happy.. yey.. terima kasih mende yang happy…Ok ok.. sebenarnye arini dan kali nih bukan entry untuk panas2 ati.. juga bukan entry bantahan terhadap tahanan ISA.. juga bukan mau fitnah2 manusia sekeliling.. Ini memang entry suka2 oleh aku… ya ya.. Entry suka2 ini takde kene mengena dengan syawal yang bakal tiba.. Entry suka2 nih datang secara tiba2 setelah aku bersuka2 semalam.. Sebuah laman web membuatkan aku suka2 semalam… Suka2 bukannya satu nama company seperti pasaraya hari2.. Nama pasaraya hari2 pun mampu membuat aku suka2 arini.. haha.. ko faham tak? haha.. lantak ko la.. suka2 pun tak faham.. suka2 tuh maksudnye gembira2 la.. happy2..

Aku memang slalu tengok citer p.ramlee.. pastu citer2 cam retro2.. Memang happening.. 2 minggu lepas aku perasan member2 kat facebook letak gambar itam putih kat profile diorg.. aku semacam ingat yang tuh gambar makcik/pakcik diorg so aku ignore je la.. tapi bile byk kali asyik ternampak je.. aku belek2.. eh.. rupe makcik member aku nih sebijik macam muke die la.. Aku sangat rasa nak tergelak.. Apakah makcik dia anak kepada mak dia juga? aishh.. ape mende yg aku fikir nih.. macam buat serabut kepala otak.. So satu arituh aku bertanya dengan sopan santun kat member aku.. Die pun semacam melayan aku dengan happy dan bg url utk wat gambar2 kite jadi cam gambar orang2 lama.. haha.. tuh sebab sekarang aku pun semacam happy.. aku rasa sebab gambar aku cam kelakar.. memang tak ingat gelak malam tadi.. Yerrrlaa.. aku gelak secara solo la semalam.. Giler nak gelak ramai2 pukul 2 pagi.. mau kene jerit ngan mak aku.. mak aku garangg woooo.. Ok2.. aku pun macam tak mau la citer2 banyak nih.. sebab nanti energy suka2 aku menurun pulak..Aku tak tau korang nampak ke tak ape yg aku tulis kat bawah setiap gambar tuh.. kalu tak nampak.. ko klik je gambar tuh.. so nanti dapat tengok saiz besar.. happy2 selalu..

Baca lagi

Yey.. kad raya lagii..

Penat lelah menghabiskan masa untuk buat template email malam tadi.. disambung pulak dengan testing2 pagi tadi.. lepas nih cara aku market bisnes aku melalui email akan menjadi lebih indah dari sebelum nih. Pada sesiapa yang mahu lihat contoh template email curseshadow web design yang baru buleh email secara personal kepada sy di admin@curseshadow.com. Dan aku juga sudah mempergunakan Microsoft Outlook secara serius untuk mengawal 2 peti email aku yang utama. Sangat seronok pulak bile bleh monitor dua email dalam satu screen.. Ahh.. biarkanlah kisah Microsoft Outlook tuh, nanti akan menjadi bosan pulak entry kali nih..

Mari beralih kepada cerita yang sepatutnye untuk entry kali nih, yezza.. Blog seorang maskulin seperti aku bukannye menarik sangat. Aku baca blog aku sendiri pun semacam mual pulak.. tapi takpe.. kepuasan menulis blog nih semacam lain. Tambah2 bagi lelaki jenis aku yang cintakan kebebasan menulis dan ketenangan mengespresi diri. Penulisan blog aku bermula sudah agak lama, bukanlah sejurus selepas dilahirkan.. tapi pada masa tuh blog bukanlah sesuatu yang popular semacam sekarang. Permulaan menulis blog juga seperti baru nak belajar menulis karangan sekolah rendah bertajuk “Aku sebatang mop lantai”. Awal2 dulu aku gunakan blogdrive sebagai pentas penulisan. Walaupun semacam bosan je bile cerita pasal blogdrive, aku sebenarnye banyak menulis tentang sesuatu yang menyakitkan hati ramai orang. Aku berhenti menulis blog buat seketika kerana agak sibuk dan bosan dengan entry yang tak tentu arah. Kadang2 aku baca blog aku ade rasa macam encyclopedia.. kadang2 macam “Edisi Siasat” versi blog, kadang2 macam blog pelajar Universiti Al-Azhar.. Sudah cukuplah pasal blogdrive tuh, sekarang aku beralih ke blogspot. Orang sibuk gune wordpress, aku sibuk guna blogspot. Ko memang selangkah ke belakang la zul.. haha.. Sebenarnye niat nak guna wordpress memang ade. Cuma peralihan nak ke wordpress tuh masik belum tahu bile.. fail2 wordpress memang aku dah upload kat server dah.. tapi masa nak edit template tuh takde.. so aku tangguhkan dulu peralihan kuasa dari blogspot ke wordpress. Lagipun aku macam sayang la plak ngan blogspot nih. Bagi la aku masa lama skit untuk bersama2 cik blogspot nih.. Ape?? zul ade skandal dengan cik blogspot. haha.. biarlah.. ko jealous ek? Nak berskandal dengan aku? Tunggu turn ok.. hoho (gelak santa claus)..

Baca lagi

Layan Tag di kala pagi..

Tinggal berapa ari je lagi nak raya.. macam biasalah.. mesti ramai tengah sibuk buat2 kuih.. mak aku pun dah start bakar2 kuih.. aku suke kuih.. so aku akan makan kuih yang mak aku buat, kuih muih nih memang dah jadi tradisi bile time raya.. sumer rumah pun akan ade kuih muih bile time raya.. satu hal lagi makanan cam contoh ketupat, rendang,lemang.. aduss.. bile sebut pasal mende2 nih yang buat raya jadi sangat happening nih.. serius, raya pertama mesti makan sangat banyak..

Aku rasa citer pasal raya aku kene hold dulu la.. sebab nampak macam gelojoh la plak kalau citer sekarang, yerla.. baru masuk lailatulqadar dah citer pasal raya la.. makan banyak la.. adus.. mmg tak patut betul.. Sementara waktu nih mari aku nak selesaikan suatu kerja yang dah lama tak buat.. huhh.. Cik Chika sudah tag aku makan aku kene selesaikan tag nih la.. lagipun macam bukan selalu kene tag, so luangkan masa skit untuk beriadah dengan blog sendiri.Terima Kasih Cik Chika kerana menyedarkan saya tentang ber-riadah bersama blog saya sendiri.Nih ade berapa puluh soalan nih.. adus.. macam nak kene jawab soalan exam la plak..

1. Name one person who made you laughed last night.
Takde sape gelak pun semalam, aku semacam sunyi je semalam. Mari tido awal.

2. What were you doing at 0800?
Mengarut, aku tengah tido lagilah. Bangun pukul 0900.. lain kali cuba tanye ape aku buat pukul 0900

3. What were you doing 30 minutes ago?
Skarang nih aku sedang menunggu waktu subuh, tadi aku bersahur.. maksud aku.. 30 minit yang lalu aku sedang bersahur.. tiap2 hari pun memang bersahur.

4. What happened to you in 2006?
Masa tuh aku kat UTeM, time tuh masih di rumah sewa rasanya, ramadhan di rumah sewa memang selekeh.. hampir setiap hari pun berbuka dengan air tebu dan nasi lemak makcik ujung umah tuh. Makcik memang rock separa ringan!!

5. What was the last thing you said out loud?
“Kuih nih bakar tak cukup lama, jap nak try yg nih.. Haa.. yg nih ok, rangup..” sambil adik aku semacam blur sambil mengunyah kuih yg die buat semalam. (yg rangup tuh aku yg bakar..mau berlagak skit)

6. How many beverages did you have today?
Banyak, 70% air kosong dan selebihnya air teh o panas dan jus buah.

7. What color is your hairbrush?
Memalukan aku betul lah soalan nih.. aku takde menatang nih kat bilik aku.

8. What was the last thing you paid for?
Top-up hp aku.. tuh pun buat online.

9. Where were you last night?
Kat surau, tarawikh. pastu balik umah, terus ngadap komputer kesayangan.

10. What color is your front door?
Biru cair rasa aku.. same la ngan warna pintu bilik aku.

11. Where do you keep your change?
Dalam tabung, dompet,poket.. tuh je rasanya.

12. What’s the weather like today?
Masih subuh, aku tengok sama je macam subuh semalam..gelap gelita..

13. What’s the best ice-cream flavor?
Same ngan chika la.. paddle pop pelangi, kalu pegi supermarket pun memang biasa beli aiskrim nih.. memang layan kalu makan time2 tengok bola.. huishh..

14. What excites you?
Duit dan wanita.. wahhhhhh!!!

15. Do you want to cut your hair?
Memang rambut aku dah pendek.. tapi kalu nak potong lagi pendek pun ok gak.. botak pun takpe..

16. Are you over the age of 25?
uishh.. betul2 atas line..yup, 25, kenapa ko tanye umur aku.. umur ko berapa??

17. Do you talk a lot?
Terpulang pada keadaan.. aku suke cakap banyak dengan orang2 yg rapat je.. kalu ngan orang baru kenal, aku lg suke diamkan diri..

18. Do you watch the O.C.?
Sudah tentu tidak.. cuba ko tanye “Do you watch the Prison Break Season 4??”… sudah tentu aku jawab.. ya ya ya..

19. Do you know anyone named Steven?
Steven Gerarrd ke maksud ko? Steven Spielberg?? Mane satu nih? Kenapa ko tanye? nama ko steven ke?

20. Do you make up your own words?
Tak perasan la plak..

21. Are you a jealous person?
Kalu ko tak jealous means ade problem lah dengan diri ko, aku jealous je.. tapi sekarang takde nafsu nak jealous pada sesiapa.. lagipun kan nih bulan ramadhan..mari beribadah.

22. Name a friend whose name starts with the letter ‘A’.
Ahmad Nisfu.. haha.. gurau je.. Azmien

23. Name a friend whose name starts with the letter ‘K’.
Kamal dan Kamil..

24. Who’s the first person on your received call list?
Ntah. no sape ntah nih.. ade antu miss called aku aritu.. rimass

25. What does the last text message you received say?
Sape nih?? (budak yang miss called aku tuh, dah la miss called aku, pastu tanye plak aku sape)

26. Do you chew on your straw?
Tidaklah..straw bukanlah enak untuk dikunyah.

27. Do you have curly hair?
Yup..

28. Where’s the next place you’re going to?
Australia dan Dubai dan Mekah dan semua tempat. (aku tak tau la nak jawab ape)

29. Who’s the rudest person in your life?
Adee laa.. tp bulan2 ramadhan nih kene bersangka baik sesama islam.

30. What was the last thing you ate?
Aku baru lepas sahur la tadi.. makan nasik ngan lauk ikan masak asam pedas.

31. Will you get married in the future?
Future memang lah.. haha.. ape ko tanye nih??

32. What’s the best movie you’ve seen in the past 2 weeks?
Ironman,The Hulk.. erm.. baru download aritu.

33. Is there anyone you like right now?
Ade je.. tapi orang tuh dah takmo layan aku dah.. aku nih kuat mengarut kot..

34. When was the last time you did the dishes?
Aku tak ingat.. jgn tanye soalan camnih lg.

35. Are you currently depressed?
Tidak.. aku amat senang dan aman damai.

36. Did you cry today?
Tidak.. dah lama tidak melakukan tangisan.

37. Why did you answer and post this?
Sebab aku sudah bg comment kat entry cik chika kemudian die balas.. “ANDA KENA TAG”.. dan saya semacam terkedu.. ok lah.. sy kene tag.. (semacam redha dengan apa yg berlaku)

38. Tag 5 people who would do this.
Nanti aku pilih randomly ek.. sape yang kene tuh kire anggap En.Curseshadow nih sayang korang.

Yeyyy.. dah abiss.. apsal ade 38 soalan? apsal tak genapkan 40??

Aku alah pada kucing..

Aku betul2 alah pada kucing-lah.. tak boleh dekat atau pegang.. mesti idung aku rasa macam nak gugur kerana bersin2.. dahtu tangan mesti seakan2 miang.. bencii.. Aku memang tidak begitu fan club pada kucing sekarang nih.. zaman dulu2 memang aku suke sgt dgn kucing, so tak kisahlah kalau aku tak begitu akrab dengan kucing pada masa sekarang.. Dengan nih aku isytiharkan “Kucing, ko jangan dekat dengan aku, aku takmo tendang ko tapi aku akan ajak boikot semua kaum2 kucing kalau ade yang melanggar arahan aku”. Sekarang aku dah isytiharkan sesuatu terhadap kucing, tapi dulu pun macam pernah je aku isytiharkan perkara nih di hadapan Alang, tapi kadang2 aku langgar je arahan yang aku buat sendiri.. yerla.. kadang2 aku rasa kucing sangat comel sehingga mau dipegang2 dan diusap2..

” Alang adalah seekor kucing berwarna kelabu yang besar tetapi pemalas, even seekor cicak lalu dan berjoget2 dihadapan beliau pun pasti beliau takkan heran dan buat2 tutup mata. Alang juga tidak akan marah kalau orang menolak badannya semasa dia sedang berehat, malahan dia akan buat tak tau aje bile perutnya diusik2 semasa sedang tido. Kepantangan alang adalah dia tidak suka mandi kerana kemachoan-nye akan ilang tatkala bulu2-nya meleper kerana terkena air.. memang aku pun nampak sangat kelakar bile die selesai mandi.. nampak kurus lah ko.. haha.. Alang juga kadang2 agak suke memalukan diri sendiri, berlaku apabila dia memerut(buang air besar) dan akan mengais di tempat yang salah (memerut di dalam bekas pasir, tetapi mengais di-bucu bekas.). Aku sangat heran dengan beliau kerana dari kecik sudah diajar tetapi sampai sekarang pun masih tidak lulus. “

Kisah kucing bukanlah kisah yang agak menarik untuk aku kongsi sebenarnya.. sudah aku katakan yang aku bukan fan club kucing. Kucing pasti akan berlagak dengan anjing2 sekeliling rumah jika aku join fan club kucing. Aku tidak mau melibatkan diri dengan mana2 kelab binatang, tapi adik aku pasti mau melibatkan diri dengan fan club bidan2 kucing se-melaysia. Aku tau dia suka, sebab tuh sekarang dia tuan kepada Si Alang dan Si kuning (aku lupe nama die). Oh.. lupa mau memperkenalkan tentang Si kuning..

Baca lagi

Kad raya pertama.. yeyyyy!!

Menyelar satu bahagian dalam berita TV3 yang dianggap bodoh sangat2 bagi aku. Ini bukan entry marah lah ok.. Ini entry mari merenung kisah orang2 islam di seluruh negara.. maksud aku.. kebaikan yang patut ditonjolkan oleh TV3 tentang orang2 islam. Bukan memalukan agama sendiri. Alangkah bodohnye aku tengok bile Melayu ko bangga, tutup kisah buruk.. tapi islam ko malukan.. walaupun ade inisiatif buat rancangan tentang islam. Huh.. ape yang aku mengamuk tak tentu pasal bulan2 puasa nih?? Aritu kan aku ckp aku tak pegi tarawikh kat surau satu ari tu, pastu aku tengok la berita TV3.. haha.. memang mual pun.. tapi aku tengok gak.. tetiba ade satu bahagian tuh pasal lawatan TV3 ke Afrika.. Tanzania kalau tak silap aku.. ade ke patut pi citer pasal nur islam kat afrika jual body tepi jalan.. siap wartawan bertugas tuh pi jd spy la.. berlakon nak borak2 ngan sorang gurl yg jual body kat situ.. aduss.. kan ke bodohnye lah ko.. nak pegi jauh2 nak carik aib agama sendiri.. takyah buang2 duit pegi afrika nak carik pompuan jual body.. tuh kat KL tuh berlambak.. ko nak buat satu rancangan khas utk 300 episod pun boleh… Sudah2.. mari kita bergembira kembali.. buang tension2 di jiwa masing2..

——————————————-

Aku sebenarnya sangat terasa teruja bile baca entry cik haizum tentang kad raya yang die dapat.. wahh.. seronok sungguh bile dapat kad raya dikala ramai kawan2 yang just hantar e-card ngan comment kat friendster je.. even rasa agak kuno untuk mendapat kad raya di zaman2 IT nih tapi ade sedikit perkara spesel bile dapat kad raya nih.

Baca lagi

Review FIFA09

Pertamanya aku nak ungkapkan ayat gembira iaitu Liverpool menang 2-1, tidak mengapalah wahai fans MU, janganlah emo sangat, inikan permainan bola sepak, ade kalah, ade menang.. haha.. aku sangat berbangga dengan permainan Albert Riera yang baru join Liverpool.. wahh.. sangat baguslah kau main semalam wahai encik Riera.. Ohh.. semalam aku ponteng untuk ke surau untuk bertarawikh berjemaah tapi alhamdulillah aku masih menunaikan tarawikh di rumah secara sendiri..

—————————————————————

Ok.. cukup tentang kemengan Liverpool itu, aku mau teruskan dengan preview game yang sebenarnye tak penah lekang sejak sekolah lagi..FIFA.. arghh.. bola sepak lagiii!!! .. haha.. pastinya kaum ibu dan feminin tidak begitu berminat tentang bola sepak lantas mau keluar dari blog aku.. erm.. tidak mengapalah kalau begitu, aku tidak berkecil hati… aku juga faham sebab aku juga pernah ke blog feminin yang menceritakan tentang perkara feminin.. huh.. memang menduga iman kaum lelaki… Ok.. FIFA adalah sebuah permainan bola sepak yang sangat berpengaruh sekitar zaman sekolah aku dulu. Walaupun jika difikirkan semula, FIFA zaman dahulu memang banyak kebodohannya.. tapi aku redha, zaman tuh memang permainan sebegitu dibangga2kan semua orang.. aku sendiri kagum dengan FIFA zaman2 dahulu. tapi semenjak FIFA2000, aku rasa EA memang buat kerja mudah je.. grafik FIFA pada masa tuh macam ayam berak kapur.. grafik FIFA memang tak ubah2 sejak tuh.. Kecewa bile tengok grafik game2 lain semua dah jadi super duper cantik.. tapi FIFA macam tuh gak.. lepas kluar XBOX360, aku tengok FIFA untuk console tuh memang super duper cun.. aku pun beranggapan yang grafik FIFA untuk PC akan mengikut jejak yang sama… huhh.. harammm.. versi PC memang dipandang enteng oleh orang2 EA.. maybe die ingat ramai pengguna PC still pakai komputer slow so tak bleh nak buat grafik hebat2.. chiitt..

Semalam aku cam bosan2 lepas tengok match Liverpool vs Man Utd… so aku buang2 masa layan upin ngan ipin kat youtube.. pastu tergerak nak search video gameplay FIFA09.. erm.. tengok pada video.. aku rasa cam sama je dari FIFA sebelum nih.. tapi bile aku baca comment2 kat bawah tuh, ramai yang puji plak.. hurm.. so untuk memuaskan hati yang gundah gulana nih.. aku pun download la demo FIFA09..seblum nih pun aku penah je download demo FIFA08 sebelum full game release.. Bile dah selesai proses pen-download-an.. aku install secara spontan.. bile semuanya sudah selesai.. aku start la FIFA09 demo version secara rasminya.. First sekali.. aku suke menu kali nih.. cun dan menarik.. pastu tanpa buang masa, aku pilih la team then mulakan permainan.. selesai je loading.. aku tengok grafik FIFA09 kali nih super duper jula juli bintang tiga.. aku suke rumput kali nih.. aku suke detail muke pemain.. aku suke rambut pemain.. aku suke otot2 pemain.. dan kulit cam kilat2 sebab peluh.. huh.. grafik kali nih agak detaill.. maksud aku.. lebih detail dari sebelumnya.. aku pun macam biasa menekan butang A,S,D,W,E…kat keyboard aku… aikk.. apsal takde ape2 respon plak nih, rosak ke keyboard aku nih.. maka, aku mula la meraba2 satu2 huruf nak cari button untuk passing bola je.. uikss.. sekarang button2 sudah tukar tempat la plak.. W, E,R .. pastu space bar.. L SHIFT pun masuk gak.. alaa.. gasak je la.. lama2 cam best plak guna configuation button baru nih.. haha.. seronok2.. aku suke.. dan FIFA kali nih gak boleh dimainkan dengan menggunakan keyboard+mouse sekali gus atau keyboard aje atau keyboard vs mouse.. haha.. teringat FIFA98 dulu.. hurmm.. bawah nih antara screenshot dari pc aku yang sempat aku print screen.. enjooyy…

Aku dalam misi penting..

Aku sedang dalam misi sekarang nih, misi penting.. bukan ke bulan.. bukan ke antartika.. eleeh.. misi aku lagi hebat la dari tuh, aku kene lawan raksasa la. alien2 pun ade gak nih.. susah la.. dulu ok je.. sumer pun aku leh kasi mampus.. tapi semalam susah plak nak kasi mampus alien2 kejadah nih.. die suke nyorok2 la.. pastu die suke tembak aku.. soo.. aku terpaksa la nyorok, selamatkan diri.. askar2 aku yang lain sume mampus.. aku kesian la kat diorang.. hilang nyawa time bulan2 ramadhan nih sangat sedihla.. nanti tak dapat berbuka puasa dengan keluarga sebab kene tembak ngan alien.. aku benci la alien.. ade satu spesis alien nih kan, die lompat2 datang kat aku.. susah aku nak tembak die.. sebab die suke lompat2.. aku benci haiwan lompat2.. termasuk katak.. tapi alien lompat2 nih bukan katak, die just semacam katak je tapi bukan katak.. alaaahai.. die lompat je macam katak. Pastu die suke gigit2 aku bile die dah dekat.. eiii.. geli lak aku bile binatang lompat2 gigit aku.

Korang rasa aku bleh berjaya ke misi ni? Ntah la.. aku benci la bile aku terpaksa berlari terbongkok2 macam nenek kebayan plak..pastu member2 aku ramai yang macam sengal je.. die serang alien2 tuh macam superhero plak.. diorang lupe yang sebenarnye superhero adalah aku.. bengong punye team.. ade sorang nih siap larik2 depan2 alien tuh. last2 kene tembak.. pastu pandai plak mintak tolong aku cucuk ubat kat die.. die ingat aku pasukan medic ke.. nasib baik aku ade ubat lebih.. bleh aku cucuk kat dahi die skit. Aku benci la team aku.. aku rasa cam nak tukar team la.. tapi bos aku tak bagi.. die kata helikopter dah abis, so takleh nak antar team baru. Aku pun cam malas nak pikir banyak, aku mintak bos aku je masuk team aku. Tapi bos aku marah aku, die kata “Gile ko, aku kan bos ko, mane bleh aku masuk team ko.. aku bagi arahan je”.. Erm, betul gak kata die.. takpela.. aku redha je lah ngan team mate aku yang cam sengal nih, aku try sebaik mungkin la untuk selesaikan misi nih.. Ohh.. lupe.. ade member aku sempat snap gambar aku masa aku on the mission semalam. Nasib baik die bawak hp die, so aku suh die snap gambar aku skit, so bleh tunjuk kat kengkawan.

Baca lagi