Oh.. rindu blog

Wahh.. sudah lama tidak update.. sibuk membangunkan satu lagi website yang aku, sebelum nih website tentang web design, tapi website yang baru siap nih lebih kepada photography. Tapi ntah kenapa aku tengok gambar2 aku kat website baru nih cam tak cun plak colournye.. erm.. maybe keletihan mata membuatkan aku sedikit kurang tentang tone2 warna.. ape2lah.. Haha.. Website yang sedang dibina nih baru siap 70%.. ade sedikit linking yang aku kene adjust skit. Aku akan update lagi selepas selesai pembinaan website ini ok.

Ohh.. hampir terlupa pulak beta.. kepada sesape yang nak jenguk2 website yg masih belum sempurna nih boleh lah ke www.photography.curseshadow.com . Ape? tidak dapat access? baik anda check kabel network di mana2, maksud saya di belakang pc atau laptop anda.

Baca lagi

Sudah menjadi enterprise-lah


Semalam dengan rasminya aku menubuhkan sebuah syarikat yang bernama “Curseshadow Enterprise”.. Sangat janggal-lah nama sebegitu, walaupun pada permulaan aku hanya meletakkan nama syarikat sebagai “Curseshadow”, kemudian mak mula shoot secara psycho.. lama kelamaan memang nampak yang nama “Curseshadow” sahaja tidak cukuplah.. macam terumbang ambing di alam angkasa saja bunyinya.. jadi aku tambah Enterprise di belakangnya.. Barulah nampak sedikit macho dari nama sebelum nih.. So, bagaimana sekarang? ada sesiapa yang mahu bekerja di bawah tampuk curseshadow enterprise dengan tanpa diberi gaji? Ya.. maksud aku, kerja tanpa gaji-lah.. jika mau boleh contact aku.. tidak tau no contact aku? Erm ko email saja aku secara private di admin@curseshadow.com . Ohh satu lagi.. Aku sebenarnye sangat malas mau menaip lah hari nih.. sebenarnya hati lebih menjurus untuk keluar shoot, tapi apakan daya.. sehingga pukul 12pm nih pun aku masih nampak rintik2 hujan di luar sana. Ohh.. aku baru saja menoleh ke tingkap dan aku dapati hujan sudah tidak ada-lah. Eh kejap2.. aku mau perhati dengan lebih dekat.Hurm.. sebenarnya hujan masih turun rintik2.. aku dapat lihat dari riak air yang bertakung kat atas kontena cine sebelah umah aku nih. Takpelah.. aku perlu tunggu dan rehat2 saja sementara hujan belum berhenti.

Hari Wednesday-lah

Wednesday la today.. kalau kat sekolah dulu kalu tak silap aku hari berbahasa inggeris.. haha.. bleh plak aku teringat zaman sekolah dulu padahal tiap2 ari rabu mase kat skolah dulu tak penah pun nak speaking english.. memanjang berbahasa jawa je.. oi.. aku tak tau bahasa jawa la.. dulu masa kat skolah aku berbahasa melayu, kadang2 je berbahasa inggeris.. haha.. seronoklah dulu.. Baik aku lupekan je zaman dulu2, kalu tak entry aku kali nih pasti lebih menjurus kepada penulisan tentang zaman dulu2.

Siang tadi aku ke pasar tani, kelewatan tiba di sana menyebabkan pokok yang ingin dibeli sudah abis dijual.. tapi takpe.. lain kali bleh datang dan beli lagi.. tiap2 hari rabu pagi pun memang akan ade pasar tani di port dickson tuh. Sejurus kemudian terus ke kawasan tanah ayah aku yang masih sedang diusahakan. Meluangkan sedikit masa membersihkan kawasan tanah yang penuh dengan akar2 kayu yang perlu dibakar. Tanah agak tidak keras dan menyebabkan tapak sandal aku yang macho tuh penuh lumpur.. berat je rasa bile mau melangkah. Peratus kemachoan ku jatuh 5%, mungkin kalau aku menggunakan boot yang proper mampu menaikkan semula peratus kemachoan aku tuh. Suasana yang terang pada mulanya berubah menjadi agak gelap dan angin agak kuat la.. sedap sungguh.. sejukkkk je.. Buat pengetahuan, aku telah membawa camera kesayangan ke kawasan tanah tersebut.. haha.. jadinya aku dapat shoot gambar kawasan tanah tersebut.. dan juge gambar2 lain yang boleh dilihat kat fotopages kesayangan ku itu.. haha.

Baca lagi

Mari berdebat..

Mari terkesima bersama aku-lahh weii.. serius lah.. sekarang sudah pukul 10.32pm baru aku nak update blog.. sepatutnye aku update blog pukul 10pm.. jadinya aku telah lewat sebanyak 32 minit.. Rasa seperti jari jemari bergerak sendiri untuk menulis isi blog nih.. mungkin kerana isi yang terlalu banyak untuk dihujahkan dan kebarangkalian untuk kehilangan isi2 hujah nih juga amat tinggi.. yala.. sebab terlalu banyak isi lantas menyebabkan keciciran.. jadi kekurangan isi-lah jadinya..

Entry kali ini mungkin agak berpolitik , jadi bagi sesiapa yang tidak begitu open-minded tentang isu politik tidak digalakkan meneruskan pembacaan perenggan berikutnya ini. Cuma bagi mereka yang mempunyai keterbukaan berbeza seperti aku saja yang mampu menerima entry ini. Haha

Sebenarnye isi-isi ni semua berdasarkan satu perdebatan yang terang terangan sangat berat sebelah lah.. Awal-awalan sudah terlihat dan terfikir lantas terbang melayang sebentar memikirkan adakah ini satu debat bertajuk “Sejarah kepimpinan Anwar Ibrahim ,minyak Malaysia”. Erm.. sedikit confuse lah sebenarnye.. tak silap aku debatnye bertajuk “Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak”. Aku merasakan permulaan sudah menunjukkan Anwar Ibrahim mengeluarkan fakta yang sersaiz kecil, manakala si sabery.. aduhh.. ko nak buat serangan peribadi plak ke? Baik ko masuk sukan paintball lah.. takpun tenpin bowling.. Aku tak nampak fakta ape2 pun dari sabery… Ape ko buat kat atas tuh kalau takde fakta, takkan nak abiskan satu jam atas stage tuh nak menghentam Anwar je.. Orang ramai nak tengok debat pasal harga minyak-lah.. bukan pasal demonstrasi anwar dulu2…Satu hal lagi, apsal yang ko nak citer pasal sejarah penubuhan Petronas?? Alamak, ko nih spoilll la.. teringat plak aku kat cikgu sejarah aku dulu2.. Erm, ko jadi cikgu sejarah yang pandai main tenpin bowling nak tak?

Baca lagi

Berjaya edar 10% flyer..

Sibuk sikitlah hari ini.. awal2 pagi sudah pergi ke kedai fotostat itu.. yalah, semalam aku sudah antar flyer untuk difotostat.. 500 keping semuanya.. tapi aku lupa plak nak bgtau aunty tuh supaya kertas A4 tuh dipotong dua.. sebab dalam satu kertas A4 ade 2 flyer.. Jadinya sampai2 di kedai aunty tadi aku terus mintak pemotong kertas yang aku rasa sangat bergaya tuh.. Wah.. sungguh bergaya rasanya bile aku dapat potong kertas2 A4 tuh.. rase cam ok gak kalau bukak kedai fotostat nih.. serius.. aku rasa cam bestlah potong2 kertas A4 tuh.. haha.. semuanya ade 5 keping.. jadi aku rasa kalau aku amik 3 helai kertas A4 tuh untuk sekali potong terasa makan masa agak lama.. jadi aku pun try la amik dlm 6 keping kertas untuk sekali potong.. grrppp.. Waaahh.. nampaknye tersangkutlahh.. mari cuba sekali lagi.. GRRRppp.. huh.. tersangkot lagikk.. aku rasa cam gabra plak.. so aku cube amik sehelai kertas je untuk potong kertas tuh.. huh.. ape nih.. dah tumpul ke matanya.. tadi ok je..tetibe aku nampak cam ade orang belakang aku.. oohh.. pekerja indonesia yang memang bekerja kat kedai fotostat tuh.. die senyum je kat aku.. Malulah aku macam nih, tadi baru rasa cam best kalau bukak kedai fotostat.. sekarang aku rasa cam fotostat bukan kerjayaku.. haha

Indon itu : Adik kene amik byk skit kertas kalau mahu potong.
Pemuda separa kacak : Oh yerke.. tadi sy amik banyak sangat die sangkut..amik sikit die tak potong plak
Indon itu : Jgn amik byk sangat, skit sangat pun tak bleh.. dalam 3 helai pun dah ok.
Pemuda separa kacak : Ohh.. ok.. kedai bukak pukul berapa (ayat untuk control situasi)
Indon itu : Baru bukak.

So aku sambung kerja memotong tuh dengan jayanya.. then terus ke pekan PD untuk edar flyer tuh kat kedai2 & keter2.. tapi tak abis pun.. ade byk lagi lebih .. maybe esok atau luse aku akan sambung lg kerja nih.. Selamat berjaya kepada aku.

Traffic jem.. bile

Sangat terkejutlah hari ini.. semua orang pun mengamok sebab lambat ke tempat kerja.. katanya pihak tertentu mengadakan protes jalanan.. alahai.. itu pun korang tak tau ke? demonstrasi jalanan korang tau? hey.. ini bukan di jalan2 kampung ok.. ini di jalan bandar.. jadi levelnya lebih tinggi.. tapi sy lebih suka jalan kampung kerana lebih aman damai.. haha.. Aha. apalah yang nak di-bising2. sebenarnye bukan ade orang pun yang mau buat demonstrasi.. si baju biru gelap tu saje yang nak publisiti lebih.. buat2 kononnye mengelakkan rakyat mendapat susah.. padahal ape yg si baju biru nih buat memang dah nyusahkan rakyat.. kan ke sangat dunguu.. bukan pingu ok.. dungu tak sama dengan pingu.. kerana pingu itu sedikit pandai walaupun suka bermuncung2.. Oh..sangat takutlah mereka dengan bayang2 sendiri.. ko ade buat salah ke sampai takut sangat?? Erm.. korang penah tengok citer “Sicko” tak? Ohh.. ianya movie tetapi lebih kepada dokumentari.. aku pun tak tau nak cakap camana.. citer pasal perubatan percuma di negara2 macam canada, uk, france dan lain2.. lebih kepada tanda protes dan tidak puas hati kepada sistem perubatan US.. erm… tapi yang buat aku tertarik bile sampai part perubatan kat france.. sorang feminin nih berkata yang kerajaan sangat takut rakyat buat tunjuk perasaan.. bukan takut sebab jalan jem ke.. imej tercalar ke ape.. tapi takut sebab taknak rakyat tunjukkan kelemahan kerajaan..

Ala.. bosanlah citer pasal keburukan orang lain nih.. baik aku citer pasal keburukan aku sendiri.. haha.. dua kali aku amik test usahawan, dua-dua kali pun fail.. tapi aku still nak jadi usahawan, langkah seterusnye.. aku nak daftar nama syarikat kat SSM.. insyallah..

Mimpi indah..

Merujuk kepada perkara2 yang berlaku sebentar tadi, maksud aku semasa aku tido tadi.. aku bermimpi seseorang-lah.. agak comel-lah dia tuh.. haha.. mimpi itu agak indahlah.. weih, ini bukan mimpi2 orang dewasa ok.. ini cuma mimpi kluar dating.. aku pun tak tau macamana aku bole kluar dating dengan beliau nih.. aku tak penah ajak dia kluar dating pun.. kluar lunch pun tak pernah.. kluar shopping pun tak pernah.. senang kata.. kluar teman gi pasar pun tak penah.. haha.. buat pengetahuan ko, aku jarang kluar gi pasar kecuali dekat2 nak raya. Ape2pun, aku ucapkan tahniah pada gadis tuh kerana berjaya menembusi talian mimpiku malam tadi, amat sukarlah sebenarnye nak tembusi kotak-mimpi aku nih.. sebab aku dah catkan dengan satu material yang anti gelombang dan tiada apa2 gelombang pun yang boleh tembus.. aku semacam kaget apabila bangun dari tido.. huh.. kenapakah beliau berada dalam mimpi aku pulak nih?? aku tak pernah jemput die jadi pelakon utama dalam mimpi2 aku pun.. jangan kate pelakon utama, pelakon sampingan pun tak penah dijemput.. mungkin semalam tuh audition kot.. dan lepas nih akan jadi pelakon utama.. haha.. sudah2.. sudah.. mungkin aku telah termasuk line mimpi orang lain.

————————————————————

Tempoh hari aku ke cyberjaya, ade interview lagi la.. tak abis2 dengan interview.. tapi kali nih interview untuk position web designer.. first time interview position nih. Seperti biasa melangkah gagah masuk ke ofis tersebut, dengan berbekalkan portfolio website2 yang aku pernah buat sebelum2 nih.. woo.. kali nih di-interview oleh 3 orang warga Malaysia yang berlainan bangsa.. tapi perjalanan interview nih tidak begitu baik-lah. Semua hasil2 kerja aku menjadi seolah2 slow apabila dibuka di laptop orang tuh.. huh, video yang selama nih aku tgk kat pc aku pun menjadi slow kah? (video tuh aku buat semasa pertandingan bisnes plan dulu).

Baca lagi

Yeay.. sudah siaplah

Oh.. aku sayangkan blog inilah.. sudah tentulah sayang… rindu… huh.. agak busy lah sedikit sekarang nih.. sorry la kepada cik aiza yang sungguh rajin datang ke blog yang agak kampung nih.. haha.. sebenarnye aku sibuk ubah design website aku.. olahan baru nih diharap dapat beri suntikan baru kepada aku.. haha.. poyo je ayatnye.. content website baru nih mungkin agak berat kerana penggunaan graphic yang heavy.. so.. kalu gune broadband 384kbps.. memang slow siap boleh tido2 lagi.. tapi kalau guna Streamyx 1Mb maybe takde masalah.. kalau slow gak baik korang call je streamyx then amuk2 skit.. aku dah test website nih utk semua browser dan nampaknye takde masalah.. dan kelajuannye bile guna streamyx tidak lah begitu membebankan seperti kenaikan harga minyak.. haha.. Ohh.. aku taknak cerita pasal minyaklah kerana sensitif la.. nanti tidak ade sesiapa pulak mahu baca blog sy ini..

Gambarajah 1 menunjukkan page sebelum button di-ketik.

Gambarajah 2 menunjukkan page selepas button di-ketik. Carilah perbezaannye. haha