Kisah ALONG

Haritu masa abang baru sampai kat Kuantan, ada abang ceritakan cerita yang sama pada kawan abang. “Aku pernah kerja kat cybercafe dulu”, abang mulakan perbualan abang dengan kawan abang tu. Dulu lepas abang habis belajar kat Politeknik Johor Bahru abang kerja kat satu cybercafe ni. Masa tu abang memang expert repair pc, punyalah power sampaikan ada pakcik ni cakap “Apa kata ko ajar aku repair pc, nanti aku ajar ko main golf”. Sebenarnya pakcik tu cuma sekelumit kejadian yang berlaku dalam diri abang sepanjang abang bekerja kat sana dulu. Kejadian yang takkan abang lupakan sebenarnya lebih perit. Baca lagi

Kad derma sekolah

“Assalamualaikum” terdengar suara seorang anak kecil dari depan rumah. “Assalamualaikumm” dipekikkan lagi suaranya dengan harapan ada orang didalam rumah yang akan menyahut. Tiba2 lampu didepan rumah menyala, pintu kayu dibuka dan anak tadi pun terus bertanya “Boleh saya minta derma?”. Jam sudah pukul 9.30 malam, “Derma apa pulak malam2 macam ni?” Baca lagi

Pinjam sepuluh ringgit..

“Encikk Encikk” panggil seorang perempuan dari jauh dengan suaranya yang halus, seorang lagi anak kecil mungkin berusia setahun setengah memegang tangan perempuan tadi. Perempuan tadi melangkah menuju ke kereta abang. “Apa agaknya perempuan ni nak” bisik hati abang. Dihati ni tidaklah sampai berprasangka yang bukan2. “Encik.. Ada sepuluh ringgit?” tanya perempuan tadi pada abang. Baca lagi

Cendol Chatime

Aritu abang ada beli satu air cendol ni katanya idea dari negara Taiwan, abang pun bukan pernah rasa air cendol Taiwan, abang pun beli la satu, rasa dia sedap jugak, ada rasa ubi manis. Abang pun gulp gulp la laju2.. Semalam abang try pulak cendol negara Indonesia, rasa dia takdela hebat mana sebab dia cuma campur sirap rose je, kalau dia campur kelopak bunga rose abang rasa mesti hebat. Baca lagi

Kapal Api Blue Mountain

Abang ada benda nak share dengan kawan2 abang semua. Abang ni memang cukup gemar minum kopi, masa abang ke Acheh pun abang pekena kopi Acheh cukup2. Ni abang nak share sikit pasal satu kopi Kapal Api Blue Mountain. Abang dah lama cari kopi ni sebab abang tengok kat iklan tv rumah abang banyak kali dia tunjuk. Baca lagi

Podiee.. Podiee

Tahniah abang nak ucapkan buat pasukan Lions XII, bila abang tengok prestasi perlawanan sebelum2 ni abang dah dapat tau Lions XII ni pasukan yang bagus juga. Abang kalau main game FIFA 2015, abang set difficulty dia ke Amateur, guna pulak pasukan Negeri Sembilan, memang abang benam team Lions XII ni cukup2. Baca lagi

Kisah seram di Hospital

Harini abang ingat abang nak cerita sesuatu yang berbeza, sesuatu yang fresh, takdela bosan meleweh cerita abang orang baca pun macam nak tido.

Tiba2 harini abang teringat pulak satu kejadian masa abang menunggu wife abang nak deliver kat Hospital haritu. Sepanjang kat Hospital haritu abang tido lebih kurang2 hari jugak kat bilik menunggu hospital tu. Baca lagi

Cerita kedai Toto

Abang ada cerita pendek harini, cerita ni berlaku hari Ahad aritu.. Masa tu abang rasa rajin pulak nak pegi hantar toto, korang mesti tau toto tu ape.. Toto yang lapik tempat tido tu. Abang punyalah seronok nak hantar toto pergi dobi sampaikan abang masuk dobi tu pun muka penuh senyuman. Baca lagi