Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 3

Selesai solat subuh kami terus bergerak, niat nak cari ‘flea market’ kat area Tokyo. Trip sebelum ni secara tak sengaja kami pergi ke ‘flea market’ kat Kyoto rasanya, abang dapat beli kamera nikon lama harga kurang dari RM50. Ingatkan kali ni nak cuba lagi cari ‘flea market’ yang lebih kurang sama dengan kawasan terbuka tapi tak jumpa. Memang abang dah cari info pasal ‘flea market’ ni beberapa bulan sebelum trip ke Jepun lagi tapi ‘flea market’ kat Jepun ni bukan tiap2 minggu ada. Kadang2 sebulan sekali je. Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 2

Lepas keluar dari rumah yang sangat hebat di Osaka tu, kami mulakan perjalanan kami dalam keadaan cuaca sejuk2 nyaman. Tak sabar nak keluar dari rumah dan tengok keadaan pagi di kejiranan Jepun. Masa kami keluar kedai banyak yang baru nak buka. Kami menuju ke Osaka Station dan perjalanan nak kesana takdela jauh sangat, berbekalkan kad pasmo yang kami beli sehari sebelum tu, perjalanan nampaknya jadi lebih Baca lagi

Bercuti ke Jepun (Tokyo – Osaka) – Part 1

Ni sebenarnya dah masuk kali kedua abang ke Jepun. Tahun 2013 masa abang ke Jepun abang lawat macam2 kawasan di Jepun. Abang pergi Tokyo, Osaka, Kyoto, Hiroshima, Nagoya, perjalanan sebelum ni jadualnya agak padat berbanding perjalanan kali ni. Kali ni abang cuma pergi ke Tokyo dan Osaka. Bagi yang bercadang nak ke Tokyo atau Osaka, abang akan kongsi jadual perjalanan abang kesana Baca lagi

Kisah ALONG

Haritu masa abang baru sampai kat Kuantan, ada abang ceritakan cerita yang sama pada kawan abang. “Aku pernah kerja kat cybercafe dulu”, abang mulakan perbualan abang dengan kawan abang tu. Dulu lepas abang habis belajar kat Politeknik Johor Bahru abang kerja kat satu cybercafe ni. Masa tu abang memang expert repair pc, punyalah power sampaikan ada pakcik ni cakap “Apa kata ko ajar aku repair pc, nanti aku ajar ko main golf”. Sebenarnya pakcik tu cuma sekelumit kejadian yang berlaku dalam diri abang sepanjang abang bekerja kat sana dulu. Kejadian yang takkan abang lupakan sebenarnya lebih perit. Baca lagi

Kad derma sekolah

“Assalamualaikum” terdengar suara seorang anak kecil dari depan rumah. “Assalamualaikumm” dipekikkan lagi suaranya dengan harapan ada orang didalam rumah yang akan menyahut. Tiba2 lampu didepan rumah menyala, pintu kayu dibuka dan anak tadi pun terus bertanya “Boleh saya minta derma?”. Jam sudah pukul 9.30 malam, “Derma apa pulak malam2 macam ni?” Baca lagi

Pinjam sepuluh ringgit..

“Encikk Encikk” panggil seorang perempuan dari jauh dengan suaranya yang halus, seorang lagi anak kecil mungkin berusia setahun setengah memegang tangan perempuan tadi. Perempuan tadi melangkah menuju ke kereta abang. “Apa agaknya perempuan ni nak” bisik hati abang. Dihati ni tidaklah sampai berprasangka yang bukan2. “Encik.. Ada sepuluh ringgit?” tanya perempuan tadi pada abang. Baca lagi

Cendol Chatime

Aritu abang ada beli satu air cendol ni katanya idea dari negara Taiwan, abang pun bukan pernah rasa air cendol Taiwan, abang pun beli la satu, rasa dia sedap jugak, ada rasa ubi manis. Abang pun gulp gulp la laju2.. Semalam abang try pulak cendol negara Indonesia, rasa dia takdela hebat mana sebab dia cuma campur sirap rose je, kalau dia campur kelopak bunga rose abang rasa mesti hebat. Baca lagi