Si-Alang seekor kucing

Si Alang.. seekor kucing berbulu kelabu yang kembang.. ko ini amat tidak senonoh lah.. menelentang berbaring2 di atas katil wanita.. uhh.. tidak senonoh langsung.. sudahlah tidak berpakaian.. ohh.. mungkin bulu2 itu pakaian engkau agaknya.. haha.. semalam sudah mandi kan? pasti sangat wangi.. aku tidak boleh mem-bau engkaulah kerana aku sangat alergic dengan bulu2 engkau tuh.. nanti terbersin sana sini.. aha.. semalam aku dengar cerita engkau mengigau ya.. mesti mengigau awek engkau dilarikan jantan lain.. haha.. tak apalah.. engkau kan kacak.. tentu anak harimau bintang betina pun sukakan kau.. dan juga anak penyu betina pun sukakan kau.. ohh.. anak ikan puyu betina tidak sesuailah dengan kau.. tolong jaga tingkah laku ya alang.. tunjukkan sikap yang baik.. haha.. semalam aku dan adik aku nampak apa yang kau cuba buat pada ikan puyu itu.. ohh.. tidak sanggup aku lihat lama2.. apakah yang kau cuba buat alang oii.. disebalik langsir2 itu.. ko cuba memperkosa ikan puyu ya.. malulah engkau nih.. nasib baik anggota penyelamat atau baywatch itu sungguh pantas mengawal keadaan.. kalau tidak tentu perkara buruk berlaku kepada ikan puyu itu.. yang peliknya.. ikan puyu itu mahu pulak keluar dari aquarium semata2 mahu dating dengan engkau.. abis bulu2 engkau melekat di body ikan puyu itu.. malu sungguh lahh.. ohh.. semalam juga angkau mengganggu konsentrasi pem-bolaan final euro 2008 ku.. sedang sedap2 menonton.. engkau cuba2 memanjat pintu dan menunjukkan tanda ingin keluar.. kau mahu kemana? keluar mencari teman baru.. berkecil hati dengan si puyu kah? haha.. baiklah aku bawa kau keluar dikala bola sedang berlangsung.. ohh.. engkau lapar rupanya.. nah.. aku masukkan kau ke dalam sangkar kembali.. makan ya.. lain kali saja engkau boleh tido di atas katil wanita, berdating dengan si-puyu dan menonton bola bersamaku..

Ini cuma kisah seekor alang..maksud aku.. seekor kucing bernama alang..

Cerita si-jijik

Terdapat tiga watak utama di dalam entry kali ini iaitu “si-dia”,”si-pengganti” dan”si-pencabar”
Entry ini tiada perkaitan politik.. cuma mahu menceritkan kejijikan sesuatu perkara itu. Jika tidak senang dengan entry ini tidak perlu comment dan tidak perlu membaca entry ini. Adalah lebih baik anda pergi saja berjalan2 di blog lain.

Perlahan aku cuba meneliti apa yang sedang aku baca ini.. sangat jijik dan kotor rasanya.. tetapi jijik dan kotor ini tidak kelihatan dari mata aku.. cuma pemikiran ini merasakan ianya satu yang menjijikkan.. lebih jijik dari seekor khinzir dan senang kata.. lebih jijik dari belaan khinzir yang yang amat banyak.. apakah yang aku cuba beritahu ini.. ohh.. tidak patut pula rasanya aku bersekongkol dengan mereka2 ini.. yalah.. bukankah aku sudah beritahu ianya jijik.. apalah yang engkau fikirkan. Ianya tidaklah begitu memberi kesan kepada diriku.. cuma sedikit saja.. ya.. sedikit bermakna tidak banyak..

Mari aku mulakan langkah pertama ini dengan memberikan sepakan semangat kepada rakyat2 jelata.. ya.. sangat beruntunglah kita duduk di atas bumi Malaysia ini.. Ohh.. ini bukan perli-an ya.. ini memang satu kebenaran.. Malaysia sangat beruntunglah kerana mempunyai rakyat seperti aku dan kami2 semua..haha.. Sebenarnya ianya tentang si-dia itu.. yang mula2 menjadi ketua dan menterjemahkan tentang sesuatu yang baru.. sesuatu yang kita sudah ada tetapi diubah sedikit bagi memudahkan dan sesuai dengan rakyat2 ini.. wahh.. berlagak seperti rasul dan nabi pula engkau ya.. mahu buat islam baru di Malaysia ini dan merasa berbangga pula bila negara2 arab kagum dengan islam baru engkau itu.. Dikala semakin lama menjadi ketua, kini seperti rakyat tidak mahu si-dia ini lagi kerana lembekknya dia..tidak tegas.. semenjak dia jadi ketua pun semua barangan pun kini menjadi mahal..senang kata.. tiada kawalanlah.. Ohh.. itu tidak mengapa kata rakyat Malaysia yang baik itu, kita boleh mengubah cara hidup demi ketua kita.. kita sayang ketua kita.. Dikala semakin ramai yang tidak suka si-dia ini.. mulalah ramai yang ingin ketua ini berundur saja dan beri kepada pengganti yang lain.. Ahaks.. si-pengganti ini pula amat bagus.. mendapat komisen berbanyak2 itu tidak pernah disiasat pun..oh, juga terjebak dengan satu kes pembunuhan besar.. ya.. besarlah kerana meletupak orang.. maksud aku, bukanlah terjebak secara direct tetapi dikatakan isteri si-pengganti ini ada terlibat dengan kes itu.. erm.. itu pun tidaklah disiasat.. oh.. lupalah.. mungkin kerana dia orang besar.. kedua tertinggi.. jadi siapa yang berani menyiasat dia mahupun keluarganya.. hilang kerjalah kau jika buat berani mahu menyiasat.. haha..

Baca lagi

Tersepit sudahlah

Kehidupan ku akhir2 nih agak busy lah.. interview sana sini.. kewangan aku menurun dan merudum kerana terpaksa ke tempat2 interview itu.. dan tidak mengapalah jika sekali sekala aku ke Mid Valley utk berdating.. alaa.. dia sungguh oklah.. kadangkala pendiam dan kadangkala pembising..haha.. dan tidak lupa solat.. itu juga penting bukann.. haha. Ohh terkeluar topik pulak, sebenarnya entry kali ini bukan tentang dating ok.. ini tentang interview yg sangat memenuhi jadual aku.. huh.. semuanya di Kuala Lumpur.. apakah mereka tidak mahu membuka cawangan di Port Dickson.. yalah, di tingkat atas restoran abang ujang itu bukankah masih banyak yg kosong dan boleh dijadikan ofis.. senanglah aku mahu ke pejabat.. Sebenarnya aku mendapat panggilan untuk ke interview hari Jumaat ini di sekitar Ampang.. di hospital ampang puteri.. weih, aku tidak pernah memohon jawatan sebagai jururawat ok..apakah rupa aku jika memakai baju jururawat itu.. sangat comel..haha maksud aku di sekitar kawasan hospital itu terdapat satu pejabat yang memanggil ku untuk interview.. Sebenarnye mereka itu memberi panggilan samada aku boleh datang pada hari khamis atau jumaat.. aku memilih jumaat.. dan aku tidak ingat sebenarnya hari semasa panggilan itu dibuat.. aku fikirkan hari selasa.. jadinya aku bersenang lenanglah..

Baca lagi

Hari mula berjogging

Mau dengar cerita tidak? hari ini aku ke jogging.. ya.. satu bentuk riadah yg menyihatkan itulah..wahh.. sudah agak lama jugak sebenarnye tidak berjogging.. apakah yang menyebabkan aku menjadualkan diri hari ini utk berjogging.. dan esok juga akan berjogging.. wah kenapakah aku berubah begitu drastik seolah2 ada pertandingan jogging sedunia di port dickson ini.. Sebenarnya terdapat beberapa skrip yang membuatkan aku mahu berjogging a.k.a mengeluarkan peluh kembali.. skripnya seperti dibawah ini..

Ujang: “Abg nampak berisi”
Mak: (Tersenyum..)
Ujang: “Hati senang kot”
Mak: “Yelah.. makan tanggung”
Ujang: “Kalau nak badan fit kene masuk commando”
Mak: (Hari nih mak aku suke tersenyum plak)
Abah: (Senyum dari awal skrip)

Baca lagi

Entry hijau seakan Hulk

Entry hari ini bewarna hijaulahh..
Waa.. mood aku berwarna hijau la hari ini.. seakan2 sudah dikenakan sinaran gamma pulak nampaknye.. haha.. tempias Hulk kali nih sangat berbeza.. bukan kerana seluarnya yang hampir terlondeh itu.. tetapi kerana CGI yang jauh tersangat jauh bezanya dari Hulk yang comel dulu.. hahh? kamu tidak tahu hulk yang comel itu? ala.. yang version ang lee itulahh.. aduss.. bukan hulk cina la.. hulk itu masih asalnya dari US.. maksud aku.. ang lee itu cuma producer yang sebelum ini.. yala.. sungguh comel la hulk yang dulu.. dengan warna hijau seakan2 warna kuih yang ade taburan kelapa yang dimakan bersama gula melaka itulah.. aku sudah lupa nama kuih itu.. mungkin jika aku berubah menjadi hulk aku boleh mengingati nama kuih itu semula..

Ape nih.. itu bukan entry mengenai kuih muih ok.. ini entry mengenai abang hulk itu.. wahh.. sungguh terkesima aku dibuatnya.. otot2 berserta urat2 timbul.. waahh.. serius lahh.. CGInya sungguh baguss.. dan logiknya juga ada.. kerana bila si hulk itu menjadi manusia kembali.. seluarnya terkoyak2 dan sudah terlondeh2.. aduhai.. kesian sungguhlah hulk itu.. bukan kah bagus Levi’s menyediakan satu seluar bersaiz besar supaya hulk boleh memakainya.. yaa.. maksud aku seluar dalamnya juga.. atau boxernya kah.. apa2 la asalkan jangan biarkan hulk berjalan dengan seluar terlondeh2 begitu.. malulah aweknya nanti.. dan bapa mertuanya juga turut merasa malu..Yalah.. ending nya juga berbaur ironman pula.. mungkinkah muncul sebuah filem The Avengers.. wah.. sungguh best itu.. iron man dan hulk bergabung.. sungguh best.. mulai hari ini.. aku akan tambahkan kesukaan ku kepada warna hijau..erm..d an juga merah.. haha.. Sebenarnya aku sungguh teruja dengan filem hulk kali ini.. heronya juga ok.. kerana sebelum ini dia berlakon dalam filem the illusionist yang sangat best ituu.. waa.. kamu tidak tonton lagi?? kamu mesti tonton tuhh.. sangat best jalan ceritanya..

Semacam hebat

Proses pencucukan tiang2 masih lagi berjalan tapi tidaklah entry kali ini ingin diulangi dengan cerita pasal bercucuk tanam.. jika ada yang tidak faham tentang teknik2 penanaman janganlah kesini.. pergi saja ke mana2 pejabat2 yang bertajuk berkaitan mari menanam. Hurm.. apa yang yang ingin diceritakan disini.. ya ya.. aku dapati seperti berat badan aku agak meningkat kerana makan yang terlebih cukup.. tidak seperti dulu.. dikala zaman2 bujang.. hahaha.. di zaman itu sepertinya aku dikerumuni teman2 wanita hangat yang ingin saja berdamping dan mereka tidak akan sekali2 melepaskan peluang sekurang2nya mengenyit mata sekali dalam sehari kat aku.. Huh, ada yang tidak percaya? Cubalah tanya guru besar sekolah2 aku dulu.. yalaah.. dulu seperti aku ini waaa.. sangat gantangg.. cuma diri ini saje yang tidak reti bersyukur lantas menolak segala pinangan wanita2 hangat itu.. ahh.. aku tidak perlu ini semua.. aku cuma perlu kereta tamiya dan juga sebijik bola sepak dan kadang2 ingin juga merasa mempunyai basikal BMX chrome yang sangatlah diminati aku.. wah.. basikal BMX itu mempunyai rim yang hanya mempunyai tiga palang saja.. wahh..maksud aku rim itu tidaklah seperti rim basikal tua yang mempunyai beratus2 jeriji halus.. huh, tidak faham? aku malas mau explain lagi.. pergi semula ke perenggan pertama dan mula mengeja.. maksud aku basikal itu sungguh menawan hati, bukan basikal tua itulah.. maksud aku basikal BMX itu yang berwarna chrome dan handlenya dihala kedepan seperti ingin patah pinggang dibuatnya..

Baca lagi

Mari bercucuk tanam

Aku kembali dengan kisah mari bercucuk tanam.. masuk arini dah dua ari aku pi tanah ayah aku sebab nak bercucuk tanam.. kepenatan tahap teratas dalam lapisan tahap2 kepenatan membuktikan aku sekarang sedang berada di puncak tahap kepenatan sedunia.. huhh.. serius.. sangat penat sampaikan badan aku sakit2.. tahap kepanasan dunia yang melampau (global warming) membuatkan kulit aku merah dan perit yang still bleh dirasai sampai skang.. Bercucuk tanam la korang.. test la korang bercucuk tanam di waktu pagi sampai la ke tengahari.. suke ati korang la nak tanam ape.. takkan la aku nak bgtau kot.. kalu ko rasa suke nak tanam kacang, tanam la kacang.. kalu korang rasa suke nak tanam mesih basuh umah korang.. tanam la.. tapi yang pastinye kepenatan dan keperitan ini ialah kerana aku menanam tiang pagar.. bercucuk tanam la gak tuh.. tapi serius memang penat dan panas tahap atok gaban… mase aku menaip nih pun badan aku rasa cam perit2.. aduss…

Isnin nih aku intervieww.. doakan keperitan aku nih sembuh.. haha.. nanti next entry aku letak gambar2 sebelum dan selepas proses bercucuk tanam yang aku alami k..

Berjaya gak aku.. haha

Dear Mohd Zulhatfi,

Congratulations! Our editors have reviewed your application and are thrilled to welcome you as a contributing member to the PhotoShelter Collection.
——————————————————————————————————–
Seronok bebenor bile dapat email nih.. aku nye gambar di terima masuk untuk dijual kat photoshelter (wahh.. sungguh skema ayat tuh).. sebenarnye bukan ape pun.. aku happy sebab kirenye hasil2 gambar yg aku shoot dikira bagus untuk dijual.. kat sini aku dapat la tau ape kelemahan aku.. kat sini gak ade tutorial dan sikit notes tentang photography mcm the rules of third.. composition yang baik.. lighting yang bagus.. so sebelum gambar2 tuh dijual, diorg akan check dulu gambar2 tuh samada berkualiti dan mengikut ape yg diorg nak.. lebih kurang 3 hari gak la aku tunggu untuk dapat approval camnih.. sebenarnye sebelum nih aku ade je apply & upload gambar aku kat satu website jualan gambar yg lain tp kene reject sebab composition aku yang kurang menarik .. tapi mende tuh dah lama la.. so blajar dari kesilapan la aku nampaknye.. haha..

Baca lagi