Minggu rakyat2 kawin

Musim cuti sekolah nih memang penuh dengan seri2 perkahwinan.. musim2 sebeginilah makin ramai pasangan2 menjadi raja sehari.. Dengan kata lain.. pada setiap hujung minggu di musim cuti sekolah inilah makin ramai raja yang bermaharajalela di Malaysia. Ya.. aku ketahuan bahawa entry ku kali ini bukan tentang raja2 Malaysia mahupun raja di negara2 lain. Tapi izinkan aku selitkan serangkap lirik lagu buat tatapan rakyat2 jelata yang menjadi Raja Sehari. Selepas aku dengar2, rupa2nya lagu tersebut tiada lirik atau lebih senang ianya dikenali sebagai instrumental.. wahh.. sungguh berinstrumental aku hari ini.. lagu atau muzik ini dimainkan oleh Kenny G dengan seksofonnya.. sungguh seksi apabila aku menaip perkataan seksofon ini. Bunyi macam makanan Soto tuh pun ade gak.. huh.. kite lupakan seketika tentang Soto.. muzik dari Kenny G ini memang sedap didengar.. tapi aku tak tau apa yang aku nak ulas tentang muzik nih sebab aku just bleh ulas kalau ade lirik je.. nih aku dengar sekang nih muzik je.. takde lirik pun.. so camana nak ulas. Okla.. semalam aku baru balik dari Melaka.. hari ni aku ngan family pergi semula ke Melaka.. Alor Gajah.. majlis kahwin la semestinya. Buat kawan2 yang mengadakan majlis kahwin pada tarik sama aku ucapkan Selamat Pengantin Baru dan minta maaf banyak2 sebab tak dapat datang majlis2 kalian kerana masalah masa dan pengangkutan.. keadaan kereta ku itu tidak membenarkan aku berjalan jauh.. maaf ya kawan2.

RM3 ke Melaka

Melaka bandaraya bersejarah.. best kalau pegi melaka sebab byk tempat2 yang boleh aku shoot.. Tapi kali ni trip aku ke Melaka memang agak aneh dan mungkin tak pernah didengar oleh rakyat2 jelata semua. Yaa.. dengan hanya RM3 aku dapat ke Melaka dan bermalam selama 2 hari sambil dengan selambanya berjalan2 ke bandar hilir dan alor gajah.. haha.. Memang ajaib kan? Magic bukanlah kerja yang aku pernah lakukan sebelum ni tapi ntah kenapa secara tiba2 aku berjaya membuat magic dengan jayanya.. Cuba tanya David Copperfield.. pernah tak dia ke Melaka dengan hanya RM3? Mesti die terkejut beruk dan kene masuk sekolah budak2 magic lagi sekali sebab nak belajar camana nak buat magic ke Melaka dengan hanya RM3. Takpela.. kite lupakan pasal magic RM3 tuh dulu.. Skang nih aku nak beralih cerita kepada salah satu resort yang cam popular gak la kat area melaka dan alor gajah.. cuba tanye makcik2 kat area melaka.. mesti diorg tau kat mana A Famosa Resort.. Terletak di area Simpang Ampat Alor Gajah.. Hotel yang gah menggunakan nama tempat bersejarah di Melaka ini tidaklah sehebat namanya. Memalukan sungguh kalau sesiapa yang katakan percutian ke sana sesuatu yang mengasyikkan. Kenapa aku dengan lantang memperbahaskan tajuk ini seperti aku nih ahli parlimen kawasan alor gajah?? Cheh.. aku nih pun over react plak.. sebenarnye macam nih.. memang la bukan mudah nak manage sesuatu resort tambahan resort yang godang (maksud : besar dan omputih kate “huge”). Tapi apalah yang cuba dilakukan A Famosa Resort ini.. pekerja2 yang kebanyakkan dari indonesia dan negara2 luar lain.. mungkin juga dari negara Togo pun ade. Seperti yang dilihat dari sepasang mataku ini..resort nih macam nak cuba save duit dan dalam masa yang sama nak kaut untung besar. Ape la aku tulis nih.. aku pun tak faham. Maksud aku macam ni.. pekerja yang diambil bekerja di resort nih mmg confirm dibayar gaji rendah.. ini ditambah plak dengan kualiti hiasan di cowboy town yang kebanyakkan nye diperbuat dari polistren (adik aku panggil gabus) pastu nak masuk cowboy town tuh, sekali masuk mau kene ade RM45++ utk seorang dewasa, cam mahal je aku rasa sebab tempatnye takla nampak macam sunway lagoon ke.. Erm, satu hal lagi yang aku, akak aku dan abg ipar aku perbincangkan ialah masalah televisyen di resort tersebut yang menyatakan bilangan channel yang disediakan iaitu 11 channel, mula2 kitorg sampai.. hanya 3 channel je yang leh tgk (TV1, TV2 dan TV3).Lepas call helpdesk dan suarakan masalah kitorg, pihak resort cam malas je nak antar orang dan senang2 je ckp building yang kitorg duduk tuh mmg ade problem. Tetapi selepas abg ipar aku cam naik angin peringkat tertinggi barulah budak technician tuh datang ke bilik dan buat2 repair belakang TV tuh dan akhirnya.. TV yang sebelum ini hanya mempunyai 3 channel kini telah berubah menjadi lebih kurang 6 channel.. kami amat gembira. Tapi tidak kami sangka.. segalanya berubah selepas kami berjaya menonton star movies lebih kurang 3 jam … bzzzzzz, tiba2 cam terputus je..selepas abg ipar aku berusaha kitorg terpaksa terima hakikat yang kitorg terpaksa meneruskan penontonan kitorg dengan hanya berbekalkan RTM dan TV3. Itu lebih baik daripada tidak dapat menonton apa2.. tapi kitorg still tak puas hati dengan servis resort tuh.. Masa nak checkout paling istimewa.. terdapat 2 keluarga yang menyatakan tidak puas hati dengan servis di resort tersebut dan sibuk mengisi suggestion form yang disediakan.. begitu juga dengan abg ipar aku.. Mereka sepakat menyatakan..”Inilah kali pertama dan inilah kali terakhir”..

Baca lagi

Trip makan2 ke Kuala Lumpur

Alkisahnye aku ke KL semalam , bukan semata2 untuk makan roti canai tapi sebenarnye ade chinese guy nih nak cari freelance designer dan nak bincang something dengan aku.. itulah sebab utama kenapa aku ke KL di hari2 orang sedang sibuk bekerja di pejabat. Setibanya aku ke KL Sentral.. aku menunggu saudara ku yang seorang ini, ternampak pulak satu restoran ala2 kopitiam, terasa lapar pulak kerana aku masih belum sarapan masa tu. Dengan kudrat yang ade aku mundar mandir di hadapan kopitiam tersebut sambil2 mengintai harga makanan di situ..boleh tahan gak la harganya.So aku ambil keputusan untuk sarapan pagi di kopitiam tersebut yang bernama WARONG KITA.Sungguh enak kuah dhal disitu tetapi air teh ‘c’ kampungnya agak tawar, mungkin kerana ingin mengamalkan kurangkan gula dalam minuman yang boleh membawa kepada penyakit kronik. Gambarajah di atas menunjukkan roti canai berserta kuah dhal yang aku katakan enak tu disamping air teh yang agak tawar itu. Saudara yang seorang ini telah mengirim sms kat aku dengan ayat2 manis hanya kerana untuk memujuk aku ke Mid Valley.. ek elee.. selang satu stesen je.. lari2 anak pun confirm boleh sampai.. Di dalam sms nya turut diselitkan sebab musabab kenapa beliau ingin ke Mid Valley seolah2 ingin menguatkan lagi kandungan isi2 penting di dalam sms beliau. Sebab yang cukup kukuh bagi aku, erm.. untuk beli costume ala2 comic untuk dinner kalau tak silap aku.. disamping tuh beliau juga bgtau aku yang beliau cuba untuk mencari kasut2 untuk jogging (larik2 dgn tujuan untuk bersenam) yang anggaran harganya tidak melebihi RM50.. woo.. mungkin beliau lupa yang pasar malam tidak dilangsungkan di dalam Mid Valley tapi aku buat tak tau je la..Perjalanan tidaklah begitu memenatkan tapi apakan daya.. perut mula memberi isyarat kepada otak bahawa beliau sangat perlukan makanan. Setelah berputar2 di dalam Mid Valley tuh, nampaknya sekarang aku yang lebih2 nak singgah kedai itu dan ini.. nak survey beg camera la.. nak survey cleaning kit untuk lens la.. huh.. tiba2 aku terpikir tentang Carls Jr (restoran burger) yang gagal aku temui ketika bersama sahabatku bernama Seth tempoh hari. Aku pasti, beliau akan melelehkan air liur keenakan kerana akhirnya aku telah berjaya menemui restoran Carls Jr dihadapan pintu masuk panggung wayang..

Baca lagi